Η κεντρική πλατεία της Φλώρινας το 1964
Γράφει ο Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης |
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι του 1964. Είναι η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας Ομονοίας. Η ανέγερση των κτηρίων της Στρατιωτικής Λέσχης και του Επιμελητηρίου είχε ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 1961.
Οι εργασίες στην πλατεία είχαν προκαλέσει την δυσφορία και τα παράπονα των καταστηματαρχών λόγω της παρατεταμένης διάρκειάς τους και της ακαταστασίας που επικρατούσε στην περιοχή η οποία και είχε οικονομικό αντίκτυπο σε αυτούς.
Από το φύλλο 108/25-4-1964 της «Φωνής της Φλωρίνης» αναδημοσιεύουμε σχετικό ρεπορτάζ το οποίο μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής.
«Ήρχισαν αι εργασίαι διαρρυθμίσεως της κεντρικής Πλατείας Ομονοίας»
Η δαπάνη θα είναι του ύψους των 500.000 δραχ.
Την παρελθούσα Τρίτην ήρχισαν αι εργασίαι διαρρυθμίσεως της κεντρικής πλατείας Ομονοίας της πόλεώς μας. Ήδη ήρχισεν το «ξήλωμα» του παλαιού πάρκου, όπου όλοι οι Φλωρινιώται, όταν είμασταν μικροί, εχαρήκαμε τα πρώτα παιχνίδια μας.
Παραλλήλως κατασκευάσθησαν εις τον χώρον του μεγάλου πάρκου μεγάλοι τσιμεντοσωλήνες, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν δια τα αποχετευτικά έργα της πλατείας μέσω της οδού 25ης Μαρτίου μέχρι της γέφυρας των δημοτικών σχολείων.
Ως πληροφορούμεθα λόγω της διαρρυθμίσεως της πλατείας η προτομή του Μακεδονομάχου Ζώη θα μεταφερθεί και θα τοποθετηθεί εις το κηπάριον της λεωφόρου Νίκης, παρά την Οικοκυρικήν Σχολήν.
Ως γνωστόν την εκτέλεσιν του έργου ανέλαβεν ο εργολάβος κ. Θεοδοσίου, η δε δαπάνη του θα ανέλθη εις το ύψος των 500.000 δραχμών».
Στο φύλλο 110 της 16ης Μαΐου 1964 σε σχόλιό της η ΦτΦ έγραφε:
«Αι εργασίαι εις την πλατείαν Ομονοίας καρκινοβατούν, ενώ ολόκληρον το μεγάλον πάρκον έχει καταληφθή από τσιμεντοσωλήνας, προς σοβαράν ζημίαν της αισθητικής του όλου χώρου. Το καλοκαίρι είναι επί θύραις και δεν επιτρέπεται η κυρία πλατεία της πόλεώς μας να παρουσιάζει αυτά τα χάλια. Αι εργασίαι επομένως πρέπει να επισπευθούν, ώστε η πλατεία να δοθή εις την κοινήν χρήσιν το συντομώτερον δυνατόν».
Τέλη Σεπτεμβρίου του 1964 ο εργολάβος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κηρύσσεται έκπτωτος, αυτός υποβάλλει αίτηση παραίτησης των περαιτέρω εργασιών και το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του αποφασίζει τις εργασίες να αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. (ΦτΦ, φύλλο 128/19-9-1964).
Σπύρος Παπαχαρίσης