To τμήμα της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης της Φλώρινας – εκδρομή στην Αχρίδα το Πάσχα του 1960

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Τον Νοέμβριο του 1959 ιδρύεται στην Φλώρινα τμήμα της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης (Ε.Π.Λ.). Τον ίδιο μήνα στο Γ’ Πανελλαδικό συνέδριο της Ε.Π.Λ. το οποίο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, συμμετέχει στις εργασίες του ως εκπρόσωπος του τμήματος ο δικηγόρος Φλώρινας Βασίλειος Τσάμης.

Μια από τις πρώτες δράσεις με την οποία κάνει αισθητή την παρουσία του το τοπικό Τμήμα της Ε.Π.Λ. είναι το στήσιμο στην κεντρική πλατεία Χριστουγεννιάτικου Δένδρου. Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο κοσμεί το κεντρικό πάρκο της Φλώρινας και στην στήλη «Ξεφυλίζοντας την ζωή» της «Ελληνικής Φωνής», φύλλο 1327/31-12-1959 που υπογράφει η «Νίνα» διαβάζουμε τα εξής:

Η πρωτοβουλία του εδώ τμήματος της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης να στήση εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεως το ωραιότατο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, είναι από κάθε άποψι επαινετή. Χωρίς καμμιά αντίρρησι όλοι οι Φλωρινιώτες δέχτηκαν το γιορταστικό δένδρο με ευχαρίστησι και το θαύμασαν με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ολόκληρη η πλατεία έλαμψε και πήρε γιορταστική και φαντασμαγορική όψι, πράμα το οποίον παρουσίασε ενδιαφέρον και έδωσε αφορμή για ευμενή σχόλια για την πόλι μας και από τους πολλούς ξένους, οι οποίοι επεσκέφθησαν την πόλιν μας κατά τας εορτάς των Χριστουγέννων.

Την Κυριακή στις 10 Ιανουαρίου 1960, στον χώρο της τότε δημοτικής βιβλιοθήκης, πραγματοποιείται η πρώτη γενική συνέλευση των μελών τους νεοϊδρυθέντος τμήματος της Ε.Π.Λ. της Φλώρινας. Ο Σοφοκλής Τσάπανος, ό οποίος προεδρεύει, κάνει έναν σύντομο απολογισμό του έργου της προσωρινής διοικήσεως του τμήματος εκ μέρους των Νικ. Βαρβέρη, και Βασ. Τσάμη. Στην συνέχεια γίνεται η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της τακτικής διοίκησης.
Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Φλώρινας της Ε.Π.Λ. εκλέγονται οι Βασ. Τσάμης, Θεόδ. Βόσδου, Νικ. Βαρβέρης, Δημ. Λουκίδης και Σοφ. Τσάπανος. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο δικηγόρος Βασίλειος Τσάμης.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται από την εκδρομή των μελών του τμήματος Φλώρινας της Ε.Λ.Π. στην Αχρίδα. Εκδρομή η οποία γνωστοποιείται δια του τύπου ότι θα πραγματοποιηθεί το Πάσχα του 1960.

Στην πρώτη μας φωτογραφία εμφανίζεται μέρος των εκδρομέων.  Οι επόμενες φωτογραφίες προέρχονται από το ομαδικό διαβατήριο των Φλωρινιωτών εκδρομέων το οποίο είχε εκδοθεί στις 5 Απριλίου 1960. Φέρει σφραγίδα εξόδου από την Νίκη στις 17 Απριλίου 1960  και επανεισόδου  στις 20 Απριλίου 1960.

[embeddoc url=”https://www.florinapast.mysch.gr/wp-content/uploads/2012/10/Binder1_compressed.pdf” download=”all” viewer=”google”]

Και τα δύο φωτογραφικά τεκμήρια ανήκουν στην προσωπική συλλογή του κ. Ορέστη Τσάμη, γιου του τότε προέδρου του τμήματος της Ε.Π.Λ. Φλώρινας Βασιλείου Τσάμη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ψηφιοποίησή τους και τη διάθεσή τους στο florinapast.
Μετά την πραγματοποίηση της εκδρομής, το Τμήμα της Φλώρινας της Ε.Π.Λ. δημοσιεύει στην «Ελληνική Φωνή», φύλλο 1342/30-4-1960 σχετικό δελτίο τύπου:

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΙΣ ΑΧΡΙΔΑ

Το τμήμα της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Φλωρίνης επραγματοποίησεν κατά τις ημέρας του Πάσχα μίαν 4ήμερον εκδρομήν εις Αχρίδα Γιουγκοσλαυίας με συμμετοχήν 65 εκδρομέων μελών και μη δια λεωφορείων του 23 ΚΤΕΛ Φλωρίνης.

Οι εκδρομείς ανεχώρησαν την πρωίαν του Πάσχα και αφού επεσκέφθησαν το στρατιωτικόν φυλάκιον και τιν Σταθμόν Χωρ/κής Νίκης ένθα διένειμον εις τους άνδρας τσιγάρα, επεσκέφθησαν εν συνεχεία το λαμπρόν τουριστικό περίπτερον Νίκης και μετά τας διατυπώσεις των Αστυνομικών και Τελωνειακών αρχών, προς τας οποίας αξίζει κάθε έπαινος δια την λεπτότητα, ευγένιαν και προθυμίαν την οποίαν επέδειξαν εν τω κύκλω των καθηκόντων των προς τους εκδρομείς, εισήλθον εις το Γιουγκοσλαυικόν έδαφος και μετ΄ολίγον έφθασαν εις Μοναστήρι όπου παρηκουλούθησαν την Δευτέραν Ανάστασιν εις τον Παλαιόν Ναόν του Αγίου Δημητρίου. Εν συνεχεία ανεχώρησαν δι΄Αχρίδαν και τας μεταμεσημβρινάς ώρας έφθασν και κατέλυσαν εις το πολυτελές Τουριστικόν Ξενοδοχείον ΠΑΛΛΑΣ.

Την επομένην επεσκέφθησαν την μαγευτικήν τοποθεσίαν του Οσίου Ναούμ, πλησίον των Αλβανικών συνόρων, ένθα επροξένησεν μεγάλην εντύπωσιν εις τους εκδρομείς η διάσωσις ολων σχεδόν των Βυζαντινών επιγραφών εντός του Ναού. Την εσπέραν της αυτής ημέρας οι εκδρομείς επεσκέφθησαν το ιχθυοτροφείον, το αρχαιολογικόν μουσείον Αχρίδος, όπου επίσης υπάρχουν πλείσται επιγραφαί επί των αρχαιολογικών ευρημάτων και αγαλμάτων.
Εν συνεχεία επεσκέφθησαν τον παμπάλαιον ναόν της Αγίας Σοφίας. Την επομένην εξέδραμον εις την κωμόπολιν Στρούγα, ένθα επεσκέφθησαν το ζωολογικόν μουσείον, τον γραφικόν ποταμόν με την κρεμαστήν γέφυραν και άλλα αξιοθέατα μέρη.

Το τμήμα της Περιηγητικής Λέσχης Φλωρίνης εν τη προσπαθεία του όπως ικανοποιήση το λίαν προοδευτικόν κοινόν της πόλεως Φλωρίνης εν τη επιθυμία του όπως πραγματοποιήση εκδρομάς, ήρχισε να προγραμματίζη τα κάυωθι εκδρομάς δια το έτος 1960.

1. Δια τα έργα Πτολεμαΐδος. 2) Δια Καβάλαν – Θάσον – Αλεξανδρούπολιν. 3) Δια Ιωάννινα – Κέρκυρα. 4) Δια Ρόδον. 5) Δια Δελφούς . 6) Διά Βιένην – Μόναχον – Ζυρίχην – Μιλάνον – Βενετίαν – Λιουμπλιάνα – Ζάγκρεπ – Βελιγράδι – Σκόπια.

Εκ της Περιηγητικής Φλωρίνης

Λίγα στοιχεία για την Ελληνική Περιηγητική Λέσχη

Παραθέτουμε λίγα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης, τμήμα του οποίου ίδρυσαν οι Φλωρινιώτες στις αρχές της δεκαετίας του 1960:

Η εικοσαετία 1920-1930, που αποκαλείται γενιά του μεσοπολέμου ή γενιά του 30, όταν μιλάμε για ποίηση και λογοτεχνία, είναι η περίοδος που το νεοελληνικό κράτος οργανώνεται, αναπτύσσεται και κάνει σημαντικά και καθοριστικά βήματα προόδου.

Σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο γεννιέται το 1921 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος που το 1937 μετεξελίχθηκε στην Ελληνική Περιηγητική Λέσχη { Ε Π.Λ. }, η οποία έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου .

Τα πρόσωπα που ενίσχυσαν από την αρχή αυτή την δραστηριότητα είναι πολλά και σημαντικά όπως και ο Γρ. Ξενόπουλος, ο Δημ. Μητρόπουλος και ο Αν. Ορλάνδος, και ο Δημ. Παπαευστρατίου, ο τελευταίος των πρωτοπόρων και άλλοι πολλοί , που δημιούργησαν τον πνευματικό και πολιτιστικό τουρισμό στην χώρα μας. ( Το Φεστιβάλ Επιδαύρου, η Γιορτή του Κρασιού είναι κατά μεγάλο μέρος δημιούργημα της ΕΠΛ )

Την Ε.Π.Λ. ελάμπρυναν με την παρουσία τους ποιητές και λόγιοι όπως οι Κ. Παλαμάς, Γ. Σεφέρης, Οδ. Ελύτης, Γ. Δροσίνης, Κ. Ουράνης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Ηλ. Βενέζης, Π. Χάρης, Π. Νιρβάνας, Ε. Παπανούτσος, Ι Θεοδωρακόπουλος, και πλήθος καλλιτεχνών όπως η Ραλλού Μάνου, η Κούλα Πράτσικα, η Λουκία Κοκκινώτη, το ζεύγος Κατσέλη, ο Σ.Τόμπρας επίσης πλήθος Ακαδημαϊκών, Καθηγητών, Πολιτικών, Δικαστικών, κτλ.

Σπύρος Παπαχαρίσης

Πηγές: «Ελληνική Φωνή», φ. 1323 (1959), 1326 (1959), 1328 (1960), 1334 (1960), 1342 (1960)

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »