Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Πισοδερίου Φλώρινας το 1932

Γράφει ο Σωτήρης Θ. Βόσδου |

Το Πισοδέρι, το ιστορικό αυτό χωριό, μπορεί σήμερα να μην έχει μόνιμους κατοίκους αλλά προπολεμικά έσφυζε από ζωή. Και είναι γνωστό ότι ζωή δίνουν τα παιδιά. Η «Μοδέστειος Σχολή», δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 1903, προσφορά του Αρχιμανδρίτη Μόδεστου, στέγασε από το 1905 και για 65 χρόνια το δημοτικό σχολείο ικανοποιώντας την απαίτηση της εκπαίδευσης των παιδιών του Πισοδερίου.

Και δεν ήσαν λίγα τα παιδιά στο Πισοδέρι που διψούσαν για μάθηση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ μας. Κοντά στα 100 ήταν τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Πισοδερίου που φωτογραφήθηκαν έχοντας στο μέσο τον δάσκαλο τους Γρηγόρη Χασόπουλο (Χάσο), παππού των Σταύρου και Γρηγόρη (Γόλη) Χάσου.

Ήταν οι μαθητές του 1932, όπως αναφέρεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Στην φωτογραφία επίσης διακρίνονται και οι δύο δασκάλες του σχολείου, η μία εκ των οποίων, όπως μας πληροφόρησαν, ονομαζόταν Παρθενόπη.

Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν όλοι οι μικροί Πισοδερίτες και παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες της ΦΩΝΗΣ να μας ενημερώσουν αν αναγνωρίσουν κάποιους στα πρόσωπα των μαθητών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που αναγνωρίστηκαν είναι:

Αλίκη Τσομπάνου, Ειρήνη Βλάχου, Φανή Βλάχου, Καλυψώ Γαρδάνη, Ελπινίκη Χατζηκωνσταντίνου, Ειρήνη Μαλεσάγκου, Ειρήνη Τσομπάνου, Μελπομένη Μαλεσάγκου, Μελπομένη Πέρτση, Ειρήνη Λιάκου, Αλίκη Μαλεσάγκου, Φανή Μπάσμα, Σεβαστή Μπάσμα, Αλεξάνδρα Γώγου, Σπύρος Δάφας, Ευαγγελία Μούσια.

Την φωτογραφία αυτή, από το οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο της κ. Βέρας Μαλεσάγκου, εκτύπωσε σε μέγεθος πίνακα ο κ. Γιάννης Αριστείδου και την δώρισε ώστε να στολιστεί το καινούργιο κτίριο του Δασικού Συνεταιρισμού στο Πισοδέρι. Πρόθεση του Συνεταιρισμού είναι να δημιουργηθεί σε χώρο του κτιρίου έκθεση με ιστορικό φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιάζει την ζωή του Πισοδερίου στον χρόνο.

Η Μοδέστειος Σχολή αρρένων στο Πισοδέρι, η οποία χτίστηκε με το κληροδότημα του αρχιμανρίτη Μοδέστου, στα 1903. Λειτουργούσε ως ημιγυμνάσιο και συντηρούταν με έξοδα του ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου και διατηρήθηκε μέχρι το 1912. Στη φωτογραφία απεικονίζονται μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής, καθώς και σημαίνοντα μέλη της κοινότητας του χωριού και εκπρόσωποι του τοπικού κλήρου. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί σε εξωτερικό χώρο, μπροστά από την είσοδο της σχολής.

Φωτογραφία: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (www.imma.edu.gr)

Για την Μοδέστειο Σχολή Πισοδερίου διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή άρθρου: «Φωνή της Φλωρίνης», φ. 2694/7-10-2016

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »