Συναυλία ακορντεόν στο «Αριστοτέλη» το 1958
Η Φλώρινα από τα παλαιότερα χρόνια είχε και έχει την φήμη της πόλης των Καλλιτεχνών. Όχι μόνο είχε και έχει την φήμη, αλλά και όντως η Φλώρινα είναι πόλη της Τέχνης, πόλη της χορωδιακής και όχι μόνο Μουσικής, των ζωγράφων, των γλυπτών, των θεατρικών παραστάσεων.
Αν ανατρέξουμε στα μακρινό παρελθόν, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, θα συναντήσουμε τον Μουσικό Σύλλογο, που είχε την ονομασία του μυθικού ποιητή της Θράκης, τον Ορφέα. Ήταν ο Μουσικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΟΡΦΕΥΣ».
Στα λίγο νεώτερα χρόνια, θα συναντήσουμε την πολυπληθή μαντολινάτα του Συνδέσμου Μοναστηριωτών, με μαέστρο τον εκ Μοναστηρίου ορμώμενο Ιταλό Μαέστρο Σασαρόλι. Κι αργότερα τον Μάρκο και άλλους Μουσικούς, με κορυφαίο την προπολεμική εποχή, τον αείμνηστο Παντελή Τριανταφύλλου.
Εκείνοι, όμως, που είχαν ασχοληθεί με το μουσικό όργανο ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ήσαν ο κλασσικός Βιολιστής Σωκράτης Βουβουλίκας και ο Σταύρος (Τάβης) Μιχαηλίδης, ο οποίος διηύθυνε και την ορχήστρα παλαιμάχων του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», οι οποίοι δημιούργησαν και ιδιωτικές μουσικές σχολές, στις οποίες δίδασκαν μουσική και ακορντεόν.
Δεν γνωρίζω αν οι εικονιζόμενοι στην φωτογραφία μας πέρασαν από κάποια σχολή ακορντεόν του Βουβουλίκα ή του Τάβη. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι εκείνη την εποχή της δεκαετίας του 1955 και 1957, πολλοί νέοι και νέες μάθαιναν ακορντεόν και μάλιστα έδιναν και συναυλίες τις οποίες με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούσε το φιλόμουσο κοινό της Φλώρινας.
Μια τέτοια ομάδα φίλων του ακορντεόν ήταν και η εικονιζόμενη, η οποία έδωσε συναυλία σε αίθουσα του παλαιού «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» την πρωτοχρονιά του 1958, από την οποία είναι και η φωτογραφία μας, την οποία μας την προσέφερε ευγενώς ο κ. Τάκος Τσούκας.
Την ομάδα απάρτιζαν τότε από αριστερά οι: Ανδρικάκης Αλέκος, Σπύρος Κύρου, Τάκος Τσούκας και Γιάννης Γιαννόπουλος, τον οποίον, δυστυχώς, χάσαμε τελευταία. Μαέστρος ο αείμνηστος Βασίλειος Τοσίου.