Η Μπάντα του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» Φλωρίνης του 1913

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Δεν θυμόμαστε αν έχουμε δημοσιεύσει την ανωτέρω φωτογραφία, η οποία απεικονίζει την Μπάντα της Φλωρίνης του 1913. Αν τυχόν έχει δημοσιευθεί, δεν πειράζει να ξαναθυμηθούμε εμείς οι Φλωρινιώτες, ότι εκείνη την εποχή η Φλώρινα ήταν βαθιά φιλόμουση και διακρίνονταν για τον πολιτισμό τους. Το πιθανότερο να είναι η Μπάντα του Μουσικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΟΡΦΕΥΣ», που είχε ιδρυθεί το 1908, επί τουρκοκρατίας και συνέχιζε την πολιτιστική του δραστηριότητα και μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι Φλωρινιώτες ήσαν μουσικόφιλοι και εξωτερίκευαν την μουσική τους διάθεση, μέσω του Συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ». Να σημειωθεί ότι η επιλογή του ονόματος «ΟΡΦΕΥΣ» από τους ιδρυτές του Μουσικού Συλλόγου, δεν ήταν τυχαία. Σίγουρα οι Φλωρινιώτες της μακρινής εκείνης εποχής, γνώριζαν καλά ότι ο «ΟΡΦΕΥΣ» ήταν ο μυθικός ποιητής και ήρωας, υιός του Απόλλωνος ή του βασιλέως της Θράκης Οιάγρου και ότι είχε διδαχθεί από την μούσα Καλλιόπη να παίζει την λύρα, με την οποία, όπως λέει ο μύθος, κατεμάγευε με την μουσική του τέχνη όχι μόνο τα άγρια ζώα αλλά και τα δένδρα και τους βράχους. Και τούτο αποδεικνύει, ταυτόχρονα, και την αγάπη των Φλωρινιωτών προς τους αρχαίους προγόνους τους.

Στα 100 χρόνια που κύλησαν από την ίδρυση του πρώτου μουσικού συλλόγου, η μουσική παιδεία στην Φλώρινα προόδευσε και δημιουργήθηκαν μπάντες, ορχήστρες, χορωδίες (ανδρικές, μικτές και παιδικές), με μαέστρους τον Ιταλό Σασαρόλι, τον Μάρκου, τον Παντελή Τριανταφύλλου, τον μάρτυρα Θεόδωρο Θωμαϊδη, τον Τάκο Βουτσιάδη, τον Βόϊκο, τον Τάσο Παππά, τον Αχίλλη Βασιλειάδη, τον Γιάννη Δάντη και εδώ και δεκάδες χρόνια τον ακάματο και γεραρό Δημοσθένη Μούσιο, (ζητούμε συγγνώμη αν από άγνοια ξεχάσαμε κάποιο μαέστρο), το Ωδείο του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», με δασκάλους τον Ζερβό, τον Μιχάλη Πατσούρη, τον Μόρο, την Φερονίκη Σπανοπούλου, την Βίκυ Μανουσαρίδου και σήμερα την μαέστρο της παιδικής χορωδίας του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» «Δ. Λιώτσης» Σοφία Μούλη, σχολές κιθάρας και βιολιού, με τον Σωκράτη Βουβουλίκα, ακορντεόν με τον Σταύρο (Τάβη) Μιχαηλίδη και σήμερα με το αξιολογότατο Ωδείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως με διευθύντρια την κ. Δόμνα Ευνουχίδου, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για την υψηλού επιπέδου μουσική παράδοση της καλλιτεχνομάνας πόλεώς μας.

Η φωτογραφία αυτή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του ομώνυμου Συλλόγου. Πράγματι βρήκαμε την φωτογραφία δημοσιευμένη στο τεύχος Ιανουαρίου – Απριλίου 1970, με αριθμό 79-80 του περιοδικού, να πλαισιώνει την αυθεντική μαρτυρία του αείμνηστου μουσικού μας και πρωτοπόρου για «Την Μουσική Κίνηση στη Φλώρινα και την δράση των Νέων της στα χρόνια 1912-1942». Μαζί με την φωτογραφία δημοσιεύονται και τα ονόματα των εικονιζόμενων. Επαναδημοσιεύουμε, λοιπόν, την φωτογραφία και αντιγράφουμε ονόματα των εικονιζόμενων, έτσι για να τα ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι και να τα γνωρίσουν οι νεώτεροι και δη οι νεώτεροι συγγενείς τους, πολλών γνωστών, από τότε, οικογενειών.

Είναι, όπως καταχωρούνται στο περιοδικό: 1) Μενέλαος Πύρζας, 2) Αχιλλεύς Εξάρχου, 3) Χρήστος Σαπουντζής, 4) Δημήτριος Κουτουράτσας, 5) Παντελής Χρηστίδης, 6) Γαβριήλ Νικολαϊδης, 7) Βύρων Τερπένου, 8) Παντελής Τριανταφύλλου, 9) Δημοσθένης Πύρζας, 10) Σωτήριος Πύρζας, 11) Αχιλλεύς Γρίβας, 12) Μιλτιάδης Λουκάς, 13) Δημήτριος Νίτσας, 14) Γεώργιος Χρηστίδης, 15) Γεώργιος Πετσίας, 16) Στέφανος Στεφανίδης, 17) Αλκιβιάδης Παπαγεωργίου (σ.σ. εκ των ιδρυτών του προσκοπισμού στην Φλώρινα), 18) Πέτρος Παπαθανασίου, 19) Πέτρος Δράμπης, 20) Μιχαήλ Καπουλίτσας, 21) Σταύρος Καπουλίτσας, 22) Τηλέμαχος Δημητριάδης, 23) Αθανάσιος Σαμαράς, 24) Γεώργιος Στραμώτας, 25) Αθανάσιος Σαπουντζής, 26) Χρήστος Σαπουντζής, 27) Ιωάννης Σμυλοβίτης.

Στο μέσο της φωτογραφίας (ο ευτραφής με το μουστάκι), ο Ιταλός μαέστρος της Μπάντας Εδμόνδος Σασσαρόλλι, ο οποίος αργότερα ήταν μαέστρος και στην πολυπληθή ορχήστρα του Συνδέσμου Μοναστηριωτών Φλωρίνης «Η ΕΛΠΙΣ».

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »