Οι τελειόφοιτοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλωρίνης το 1935
Το «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» ανοίγει και πάλι για την μαθητική Φλώρινα του 1935. Άλλωστε, τώρα, και η περίοδος που διανύομε, είναι επίκαιρη, αφού γίνονται οι εξετάσεις και λήγουν τα μαθήματα. Και ο καθένας μας κάτι έχει θα θυμηθεί από την περίοδο αυτή. Αυτή την φορά η αναμνηστική φωτογραφία μας, την οποία είχε διαφυλάξει ο συνταξιούχος πια οφθαλμίατρος της πόλεώς μας κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης (την βρήκαμε στο κατάστημα παιχνιδιών του κ. Μπούτζιου, στην δημοτική αγορά) απεικονίζει (κατά την επιγραφή της φωτογραφίας) τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξεως του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλωρίνης.
Εκείνη την εποχή, τα δίδυμα, 1ο και 2ο, δημοτικά σχολεία, λόγω του ότι ήταν σε κεντρικό σημείο της πόλεως, θεωρούνταν ως τα «αριστοκρατικότερα», ενώ τα άλλα, ως κατώτερης ποιότητος. Μάλιστα, ο γράφων θυμάται, ότι το 5ο δημοτικό σχολείο το αποκαλούσαν μερικοί «αχούρικο», (ίσως και γιατί δεν ήταν ακόμη σοβατισμένο). Εκείνο, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η πληθώρα των μαθητών στην τελευταία τάξη. Στο 2ο σχολείο, φοιτούσαν, τότε και αργότερα, πολλά οικοτροφάκια του Εθνικού Οικοτροφείου Αρρένων Φλωρίνης, που λειτουργεί και σήμερα με την ονομασία Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων. Τα Οικοτροφάκια, φορούσαν ομοιόμορφη στολή και καπέλο, σαν αυτή που έχει ο υπ’ αριθμ. 1 ξαπλωμένος της φωτογραφίας.
Διευθυντής του σχολείου ήταν ο εξαίρετος δάσκαλος Αναστάσιος Κούλης, Κορυτσαίος την καταγωγή, που άφησε εποχή για τα πατριωτικά του αισθήματα, με χαρακτηριστικό, ότι έκλαιγε όταν μιλούσε για την Ελλάδα και την ιστορία της.
Στην φωτογραφία ο Κούλης, βρίσκεται στο κέντρο, πλαισιωμένος από τους δασκάλους και τους μαθητές και μαθήτριες. Δυστυχώς, δεν αναγνωρίσθηκαν όλοι οι εικονιζόμενοι, παρά τις προσπάθειές μας. Ξαπλωμένο είναι άγνωστο οικοτροφάκι και δίπλα του ο Ρόλλης Ηλίας.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά: Καρατσορέας Κωνσταντίνος, Τοπάλης Αναστάσιος, δάσκαλος, κατάγονταν από την Στρούγκα της πάλαι ποτέ Σερβίας, Ραδίση – Τοπάλη Βασιλική, δασκάλα, Κούλης Αναστάσιος, διευθυντής του σχολείου, όπως ήδη σημειώσαμε, Μαρία Χατζημαρία, δασκάλα, καταγόμενη από την Κορυτσά, η οποία πριν αποβιώσει, εδώρησε το σπίτι της στους Παλαιοημερολογίτες της πόλεώς μας, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε εκκλησία τους, με το όνομα «Κοίμηση της Θεοτόκου», Ζαχαριάδης, Παπαθανασίου Αναστάσιος, δάσκαλος Κωνσταντινίδης Νικόλαος, Θωμάς Πλατής.
Δεύτερη σειρά: Οι τρεις πρώτοι άγνωστοι οικότροφοι, Λαμπρινάκης Στέλιος, άγνωστος, Ζησόπουλος Πατάκος, άγνωστη, Νεδέλκου Αλίκη, Παπαδάμου Αλίκη, Σαράντη Θωμαϊτσα, Τουμπίδης.
Τρίτη σειρά: Οι τέσσερις πρώτοι άγνωστοι οικότροφοι, Ζησόπουλος Μίμης, άγνωστη, Δημητριάδης Δήμος, Αμπατζή, άγνωστη, Φιλίππου Ελένη, Γκιούρου.
Τέταρτη σειρά: Οι δύο πρώτοι άγνωστοι, οι επόμενοι τρεις άγνωστοι οικότροφοι, Κιατύπης Γεώργιος, άγνωστος, Παπαστεφάνου Μανώλης, άγνωστες, Ζέγα Αρετή, Πανδώρα Τσεκουνάρη, άγνωστες.
Πέμπτη σειρά: Οι πέντε πρώτοι άγνωστοι οικότροφοι, Γροσδάνης, άγνωστος, Δογούλης Στέφανος, Θεοδοσίου Θωμάς(;), άγνωστοι δύο οικότροφοι, Καζίας Ηλίας(;).
Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντινίδη που διαφύλαξε μία πτυχή από την μαθητική ζωή, αλλά και την κοινωνική ζωή της πόλεώς, εκείνης της μακρινής εποχής.
Καλησπέρα σας, είχα δάσκαλο τον κ Στέλιο Λαμπρινάκη το 1970 στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης. Ηθελα να μάθω αν γνωρίζετε αν ζει ή αν αποβίωσε.
Με εκτίμηση
Νίκος Τσαλίκης
Τηλ 6932585073