8 Μαΐου 1955 – Μαθητικό προσκύνημα για τον Παύλο Μελά και τους πεσόντες Μακεδονομάχους
Γράφει ο Θεόδωρος Λ. Βόσδου |
Στις 13 Οκτωβρίου 1904, πριν 107 χρόνια, στο ιστορικό χωριό Στάτιτσα των Κορεστίων, άφησε την τελευταία του πνοή, ο Αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος εθνομάρτυρας Παύλος Μελάς, χτυπημένος από τουρκικό βόλι. Στις 8 Μαΐου 1955, στον τόπο όπου, μαχόμενος, έπεσε υπέρ της Μακεδονίας μας ο Παύλος Μελάς, του οποίου στην συνέχεια έλαβε το όνομα το χωριό, πραγματοποιήθηκε συγκινητικό προσκύνημα της Μαθητιώσης Νεολαίας της Η΄ Περιφέρειας Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, μπροστά στο κενοτάφιο του Εθνομάρτυρα, για να τιμηθεί η μνήμη του ιδίου και των πεσόντων συμπολεμιστών του Μακεδονομάχων.
Πολύ αργότερα στήθηκε στο ιστορικό χωριό ο ανδριάντας του Παύλου Μελά. Την επιμνημόσυνο δέηση ανέπεμψε ο τότε Μητροπολίτης Καστοριάς Νικηφόρος, ενώ το αιωνία η μνήμη έψαλλε η μικτή χορωδία του Γυμνασίου Καστοριάς, στο κενοτάφιο δε κατετέθησαν πολλά στεφάνια από τις πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και από εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων Μακεδονομάχων των γύρω πόλεων. Εκ μέρους της μαθητιώσης νεολαίας στέφανο κατέθεσε ο νικητής του τιμητικά διεξαχθέντος ανωμάλου δρόμου, μαθητής του Γυμνασίου Εδέσσης Δαμιανίδης. Επιμνημόσυνους λόγους εξεφώνησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης της Η΄ Περιφέρειας Φώτιος Κανιστράς και ο Γυμνασιάρχης Αριδαίας Ιωάννης Κουσκουνάς.
Στην προσκυνηματική αυτή τελετή, συμμετείχαν και τα Γυμνάσια Φλωρίνης, με επικεφαλής τον αείμνηστο Γυμνασιάρχη μας Τιμολέοντα Λιάκο. Συμμετείχε, ακόμα, και η μικτή χορωδία των Γυμνασίων μας, η οποία, υπό την διεύθυνση του, επίσης, αείμνηστου μαέστρου μας Τάσου Παππά (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, τίμησε μεγάλως την Φλώρινα και την Θεσσαλονίκη με την πολύπλευρη μουσική του δραστηριότητα) παρουσίασε στον υπαίθριο χώρο, χορωδιακό πρόγραμμα με πατριωτικά και άλλα εγχώρια τραγούδια, αποσπώντας το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού. Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία της τελετής τα μεταφέρουμε σήμερα από το σχετικό επιτόπιο ρεπορτάζ του γράφοντος, που δημοσιεύθηκε στην “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ” της 14ης Μαΐου 1955, οποίος παρέστη ύστερα από προσωπική πρόσκληση του Γυμνασιάρχου Τιμολέοντα Λιάκου.
Στην φωτογραφία της εποχής απεικονίζεται ο μαέστρος Τάσος Παππάς, καθώς διευθύνει την μικτή χορωδία των Γυμνασίων μας. Δυστυχώς, δε καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τις και τους χορωδούς.
Αναφέρουμε τα ονόματα όσων γνωρίσαμε: Από αριστερά: Άννα Γούλα, Κλειώ Μήρτσου, Ναυσικά Χριστάκη, Θεοπίστη, Κική Οικονομίδου, Νίκη Παπαζαχαριάδου, Χριστίνα Δούκα, άγνωστη, Παρασκευή Γκιόντη, Ασημούλα Ηλιάδου, Γεωργία Δημητσοπούλου, Παύλος Βαφειάδης, Φανή Λιατοπούλου, Μαρίνα Κουλούδη, μόλις διακρίνεται πίσω.
Θ.Λ. Βόσδου