Δυο φλωρινιώτες καβαλάρηδες από τα παλιά

Στη Φλώρινα στα παλαιότερα χρόνια, προπολεμικά και μερικά χρόνια μεταπολεμικά, η κοινωνία της πόλεώς μας ήταν ένα μίγμα αστικής και αγροτικής. Ο χαρακτηριζόμενος ως αστικός πληθυσμός κατά κύριο λόγο κατοικούσε στα κεντρικότερα σημεία της πόλεως και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ήσαν διεσπαρμένοι στις ακραίες συνοικίες: όπως στα λεγόμενα Καυκάσικα, στον Καραγκιόζη και την λεγόμενη Τρασιάνκα μάλα, στην περιοχή κάτω της Γεωργικής Σχολής, στην περιοχή του Ρετζή, όπου απασχολούνταν κυρίως με την κηπουρική και στην περιοχή του τσιφλικίου. Με την πάροδο του χρόνου άλλαξε η φυσιογνωμία της Κοινωνίας της Φλωρίνης. Έγινε περισσότερο αστική, ενώ οι ασχολούμενοι με την γεωργία και την κτηνοτροφία ελαχιστοποιήθηκαν και αυτών το ενδιαφέρον περιορίσθηκε στα οπωροκηπευτικά, σε συνδυασμό βέβαια και με την μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική.

Στα λεγόμενα Καυκάσικα, όλοι οι ασχολούμενοι με την γεωργία (μερικοί είχαν μποστάνια με καρπούζια και πεπόνια) διατηρούσαν και άλογα, τόσο για το όργωμα των χωραφιών τους όσο και για τα ιππήλατα κάρα, με τα οποία μετέφεραν τα γεωργικά τους προϊόντα στις αποθήκες των σπιτιών τους. Δυο τέτοια άλογα ήσαν και της οικογενείας Νικολάου Μουρατίδη, ο οποίος, σημειωτέον εν παρόδω, δυστυχώς, εκτελέσθηκε, μαζί με άλλους τέσσερις ( εκ των οποίων μόνο τα ονόματα δύο γνωρίζουμε, του Κοσμά Σεχίδη και του Τζόγκα) δια απαγχονισμού στις 4 Ιουνίου 1944, στο 15ο χιλιόμετρο της οδού Φλωρίνης – Πισοδερίου, εις αντίποινα για την ανατίναξη ενός γερμανικού αυτοκινήτου από τους Ελασίτες.

Ο μαθητής τότε και γιος του μαρτυρικού Νικολάου Μουρατίδη, Παύλος Μουρατίδης, σήμερα επιχειρηματίας του σούπερ μάρκετ “ΑΤΛΑΣ”, μαζί με τον επίσης μαθητή και γείτονά του Μενέλαο Μπέλλη, παρουσιαστή σήμερα στην Πέρθη Δυτικής Αυστραλίας της ραδιοφωνικής εκπομπής “Η Φωνή της Μακεδονίας”, φορώντας τα χαρακτηριστικά της εποχής μαθητικά τους πηλίκια, με την Κουκουβάγια στο μπροστινό μέρος τους, καβάλησαν τα περήφανα άλογα, και βγήκαν “σεργιάνι” στην χειμωνιάτικη Φλώρινα του 1946. Σκηνή γραφική και δηλωτική της εποχής εκείνης, που, όμως, μένει πια μόνο στην μνήμη των παλιών Φλωρινιωτών.

Την φωτογραφία μας την έστειλε από την Πέρθη της Αυστραλίας ο εκεί εγκατεστημένος συνεργάτης τη “Φωνής της Φλωρίνης” κ. Μενέλαος Μπέλλης. Τον ευχαριστούμε.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »