Φλώρινα – ο βαρύς Χειμώνας του 1953-54
Από τους βαρύτερους Χειμώνες που πέρασαν οι Φλωρινιώτες ήταν αυτός του 1953-54. Αυτό προκύπτει από τη δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της εποχής αλλά και από μια σειρά φωτογραφιών που προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», (συλλογή Γεωργίου Θεοδοσίου).
Αναδιφώντας στα αρχεία των τοπικών εφημερίδων σταματούμε στο φύλλο 420/1020 της 30ης Ιανουαρίου του 1954 της «Ελληνικής Φωνής» του Δημ. Τσώγκου και διαβάζουμε:
———————-
Πρωτοφανής η κακοκαιρία εις την περιφέρειάν μας
Από πολλών ετών δεν είδον οι Φλωρινιώται κακοκαιρίαν τόσον μεγάλης διαρκείας και εντάσεως.
Αι οδικαί συγκοινωνίαι από μηνός περίπου διεκόπησαν και χωρία απεκλείσθησαν εκ των χιόνων. Έλλειψις ζωοτροφών παρετηρήθη, ιδίως εις τα ορεινά, με κίνδυνον την απώλειαν των κτηνών επί ζημία της εθνικής οικονομίας.
Η θερμοκρασία κατήλθεν εις 25 βαθμούς υπό το μηδέν εντός της πόλεως και 28 υπό το μηδέν εις χωρία του κάμπου και των ορεινών περιοχών.
Η συνεχής πτώσις χιόνος, το ύψος της οποίας υπερέβη τα 70 εκατοστά, δημιουργεί κινδύνους δια τας στέγας των σπιτιών λόγω του υπερβολικού βάρους.
Από χθες το ψύχος παρουσίασεν ύφεσιν, με σημεία έτι βελτιώσεως της θερμοκρασίας.
———————-
Η ίδια εφημερίδα στο φύλλο της 20ης Φεβρουαρίου 1954 σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «ΝΑ ΛΗΦΘΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» αναφέρεται σε συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν σε ορεινές κοινότητες του Νομού και ελέγχει την πολιτεία για το αν παρασχέθηκε βοήθεια στους κατοίκους τους.
Αναφέρει μεταξύ άλλων:
———————-
Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής ωρισμένα χωρία ζουν ακόμη την τραγωδία του χειμώνος, αποκλεισμένα από την πόλι. Η Κορυφή, οι Ψαράδες, το Τρίβουνον, το Νυμφαίον. Πληροφορίαι ληφθείσαι εκ κατοίκων της Κορυφής κατελθόντων εις την πόλιν μας την Δευτέρα αναφέρουν ότι είναι αποκλεισμένοι από τας 19 Δεκεμβρίου 1953 και ότι πολλά πρόβατα απέθαναν εκ της ελλείψεως ζωοτροφών, πολλά δε βοοειδή επωλήθησαν εις εξευτελιστικάς τιμάς εις χωρικούς του Μαυροχωρίου εκ της αδυναμίας των κατόχων των να τα διαθρέψουν…
… Και ερωτώμεν τους αρμοδίους:
Ποίαι αι ενέργειαι των (των υπευθύνων) για την ανακούφισιν των εν λόγω πληθυσμών; Μήπως με τα δάνεια της αγροτραπέζης τα οποία δεν ημπορούσαν να πάρουν καθ΄ όσον δεν ημπορούσαν να κατέβουν; Ή επαναπαύθησαν, διότι ελλείψει παντός μέσου επικοινωνίας, δεν τους εζητήθησαν τρόφιμα και ζωοτροφαί;
Η κακοκαιρία συνεχίζεται
Στις 27 Φεβρουαρίου η «Ελληνική Φωνή» αναφερόμενη στην συνεχιζόμενη κακοκαιρία γράφει σε πρωτοσέλιδό της.
———————-
Η κακοκαιρία συνεχίζεται και δεν γνωρίζομε πότε θα βελτιωθεί. Αι συγκοινωνίαι λειτουργούν πλημμελέστατα και ιδιαιτέρως η οδική συγκοινωνία Φλωρίνης – Θεσ/νίκης έχει διακοπή από διμήνου περίπου, χωρίς να υπάρχη προοπτική αμέσου αποκαταστάσεώς της.
———————-
Όλες οι παραπάνω αναφορές φέρνουν στον νου μας το περσυνό «δικό μας βαρύ χειμώνα» του 2011-12.
Σπύρος Παπαχαρίσης