Η κεντρική πλατεία της Φλώρινας το 1938

Γράφει ο Θανάσης Βογιατζής |

Άλλη μια φωτογραφία της κεντρικής μας πλατείας, της νότιας πλευράς αυτή την φορά, όπως ήταν προς το τέλος της δεκαετίας του 1930, δηλαδή πριν από 80 ακριβώς χρόνια.

Αριστερά το όμορφο κτίριο που κατασκευάσθηκε το 1925 από του αδελφούς Χατζηνάκου και στον επάνω όροφό του από το 1930 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960 λειτούργησε το γνωστό ξενοδοχείο «Αίγλη», υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Σουρέτη.

Στο ισόγειό του στεγάσθηκε το ομώνυμο ωραίο παραδοσιακό καφενείο. Στην αρχή και για μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε υπό την διεύθυνση των αδελφών Σιέρρου και από το 1928 μέχρι και το 1938 υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Σουρέτη. Το 1938 και μέχρι την κατεδάφισή του στις αρχές της δεκαετίας του 1970, την διεύθυνσή του ανέλαβε ο παλιός καλός Φλωρινιώτης και σεβαστός μου φίλος, μακαρίτης τώρα Φιλώτας Χατζητζώτζιας (1908-2003), όπου και εμείς, νέοι τότε την δεκαετία του 1960, συχνάζαμε σε αυτό. Η «Αίγλη» ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα καφενεία της προπολεμικής και μεταπολεμικής εποχής, με πολυπληθή πελατεία και λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς του φιλοξενούσε συχνά στα παλαιότερα χρόνια διάφορες αξιόλογες εκδηλώσεις, μουσικές εσπερίδες, χορούς, μέχρι και θεατρικές παραστάσεις.

Στο ισόγειο του διπλανού κτιρίου, από την προπολεμική εποχή και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, στεγάσθηκε το κουρείο – κομμωτήριο Τρανσβαλίδη και μετέπειτα το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών του Γιάννη Γρούϊου.

Δεξιότερα, από το 1935 και μέχρι το 1980, στεγάσθηκαν τα γραφεία της ιστορικής και σχεδόν αιωνόβιας εφημερίδας της Φλώρινας «Έθνος», που πρόσφατα ανέστειλε την κυκλοφορία της, των παλιών καλών γειτόνων μου, εξαίρετων δημοσιογράφων Σταύρου Κωνσταντινίδη (1880-1975), που για 50 περίπου χρόνια διατηρούσε στην εφημερίδα την περίφημη στήλη «Ο παππούς», αφήνοντάς μας με την γλαφυρή του πένα θαυμάσια κείμενά του και του ισάξιου υιού του, σεβαστού μου επίσης φίλου, Στέφανου (1914-2011).

Δίπλα το καφενείο Λιούλιου και αργότερα και μέχρι σήμερα το καφενείο του φίλου κ. Παύλου Στόϊκου. Κατά τις δεκαετίες του 1960-1970 στεγάσθηκε στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου και το πρατήριο σιγαρέτων «Παπαστράτος», του μακαρίτη εδώ και πολλά χρόνια Μιχάλη Αντωνιάδη, αλλά και άλλα καταστήματα.

Στον επάνω όροφο του ίδιου κτιρίου, από το τέλος της δεκαετίας του 1940 και μέχρι την δεκαετία του 1960, στεγάσθηκε και η Οικονομική Εφορία Φλωρίνης. Το κτίριο κατεδαφίσθηκε το έτος 1979.

Στο βάθος μόλις διακρίνεται το ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», ιδιοκτησίας Σαμαρά, που η λειτουργία του χρονολογείται από το έτος 1928 μέχρι το 1980 περίπου και πίσω από αυτό ο κατάφυτος λόφος του Αγίου Παντελεήμονος.

Μπροστά μας τα μεταλλικά τρίποδα τραπεζάκια και πίσω από αυτά βλέπουμε αυτοκίνητο της εποχής, που ίσως να είναι ένα από τα λίγα τότε ταξί που υπήρχαν στην πλατεία.

Στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας μόλις διακρίνεται το περίπτερο του φίλου κ. Γιάννη Νάτση, που από την δεκαετία του 1920 που το ξεκίνησε ο πατέρας του και μέχρι πριν από λίγα χρόνια στόλιζε και αυτό την πλατεία.

Στο μέσον και δεξιά το πανέμορφο πρώτο πάρκο της κεντρικής μας πλατείας, το οποίο όπως γράψαμε και σε προηγούμενα κείμενά μας κατασκευάσθηκε το έτος 1930 από τον τότε Δήμαρχο Φλωρίνης Στέργιο (Τέγο) Σαπουντζή (1877-1960) και διατηρήθηκε στην ίδια μορφή μέχρι το 1964, οπότε κατασκευάσθηκε νέο πάρκο.

Είναι γνωστό, ότι ο Τέγος Σαπουντζής υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος της πόλης μας αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό το 1912, αλλά και σε επόμενες δεκαετίες είχε διατελέσει επανειλημμένα Δήμαρχος Φλωρίνης, πραγματοποιώντας πολλά και μεγάλα έργα, αναμορφώνοντας έτσι την προπολεμική Φλώρινα.-

Θανάσης Βογιατζής
Φλώρινα 10-3-2018

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »