Η πρώτη ατομική έκθεση του Τάκη Μπέσσα στη Φλώρινα το 1969
Οι φιλότεχνοι και όχι μόνο γνωρίζουν τον εικαστικό Δημήτρη (Τάκη) Μπέσσα. Ομότιμο καθηγητή σήμερα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρωτεργάτη στην ίδρυση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας.
Η ανάρτησή μας αφορά στην πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης, υπό την αιγίδα του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», στη Φλώρινα τον Ιούνιο του 1969.
Στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης», διαβάζουμε την αναγγελία της έκθεσης:
Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης»
ΕΚΘΕΣΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Αίθουσα: Μ. Αλεξάνδρου (έναντι Ι. Ρώμπαπα)
Εκθέματα: ΤΑΚΗ ΜΠΕΣΣΑ, 33 ελαιογραφίες
Διάρκεια: 8 – 15 Ιουνίου 1969
Ο Τάκης Μπέσσας στο βιβλίο του «Η εικαστική Φλώρινα (1941 – 1976)», έκδοση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φλώρινας, «Βασιλικής Πιτόσκα – Βαρνά», Μάιος 1993, γράφει:
«Στις 7 Ιουνίου 1969 οργανώνεται από τον Φ.Σ.Φ.Α. η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Μπέσσα στην οδό Μ. Αλξάνδρου 7 στη Φλώρινα. Η έκθεση είναι αφιερωμένη εις όλους τους νέους συναδέλφους που προσπαθούν να ανέβουν και αυτοί, στο παρθενικό σκαλοπάτι της τέχνης. Στην έκθεση αναρτήθηκαν 34 ελαιογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν τοπία από τη Φλώρινα τα οποία, ο νεαρός τότε σπουδαστής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, είχε κατασκευάσει συνοδεύοντας τους πιο έμπειρους ζωγράφους Στερίκα Κούλη και Κώστα Λούστα στις καλλιτεχνικές τους εξορμήσεις στην ύπαιθρο.
Η επιρροή από τη χρωματική τεχνική του Κώστα Λούστα ήταν ολοφάνερη στους πίνακές του, οι οποίοι αγοράστηκαν όλοι από τους Φλωρινιώτες, ίσως όχι για την καλλιτεχνική αξία τους, όσο από μία διαφαινόμενη πράξη βοήθειας προς ένα νέο ζωγράφο που μόλις ξεκινούσε την καριέρα του.
Ο Γιώργος Σημαντήρας επιχειρεί μια κριτική στα έργα του Μπέσσα: […] χαρακτηριστικό του είναι η χρησιμοποίησις απαλών, γλυκών, χαρωπών, εντυπωσιακών χρωμάτων που υποδουλώνουν τη σωστή αντίληψι για την γενική έκφρασίν του με την δημιουργία αρμονικών συνθέσεων, όπως και τα έργα άλλων συμπολιτών ζωγράφων μας […]»
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του «ΦΣΦΑ». Σε αυτές διακρίνεται η αίθουσα στην οποία εξέθεσε ο Τάκης Μπέσσας τις 33 ελαιογραφίες, καθώς και η πινακίδα η οποία διαφήμιζε τότε το γεγονός στην οποία διαβάζουμε ότι η διάρκεια της έκθεσης ήταν 8 με 16 Ιουνίου.
Ο Τάκης Μπέσσας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1947. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας. Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στα εργαστήρια γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από το 1969 μέχρι το 1974 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές από το 1984 μέχρι το 1987. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ Παιδαγωγικών Eπιστημών στο Α.Π.Θ. το 1992. Εργάστηκε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής εικαστικών και αργότερα ως πανεπιστημιακός καθηγητής, μέχρι την αφυπηρέτησή του, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Φλώρινας. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας καθώς και πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Τον Νοέμβριο του 2014 αναγορεύθηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
- Ο Τάκης Μπέσσας κοιμήθηκε την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 70 ετών. Η κηδεία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας την επομένη στις 23 Δεκεμβρίου.
——
«Φωνή της Φλωρίνης», φ.363/7-6-1969
Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης