Ο απολογισμός περιόδου 1929-1934 του Δημάρχου Φλώρινας Τέγου Σαπουντζή
Γράφει ο Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης |
Στην σημερινή μας ανάρτηση δημοσιεύουμε το τεύχος “Απολογισμός μια τετραετίας” 1 Σεπτεμβρίου 1929 – 31 Μαρτίου 1934 της Δημαρχίας του Τέγου Σαπουντζή.
Ο Στέργιος (Τέγος) Σαπουντζής (1877-1961) υπήρξε υπήρξε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος της Φλώρινας, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.
Διετέλεσε Δήμαρχος Φλώρινας, σε τέσσερις (4) δύσκολες περιόδους: 1912-1914 (δια διορισμού από τον απελευθερωτικό στρατό), 1929-1934 (με εκλογές του λαού της Φλώρινας), 1945-1946 (Δήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ταυτόχρονα, δια Κυβερνητικής επιταγής) και, 1949-1950 (δια διορισμού).
Στα χρόνια που διετέλεσε Δήμαρχος, προσπάθησε να αναστηλώσει και να εκσυγχρονίσει την πόλη της Φλώρινας, μετατρέποντάς την από συνονθύλευμα μαχαλάδων σε συγκροτημένη πόλη.
Μακάρι να είχε φυλαχτεί αρχειακό υλικό των έργων του, να το μελετούσαμε. Από τα λίγα που γνωρίζουμε ο Τέγος Σαπουντζής ενέκρινε το σχεδιασμό και τη δημιουργία της κεντρικής Πλατείας Ομονοίας και την απαλλαγή της από το τουρκικό τζαμί, που είχε χτιστεί πάνω σε αγίασμα παλαιού ορθόδοξου ναού. Διάνοιξε την οδό 25ης Μαρτίου (από την κεντρική πλατεία προς τα Δημοτικά Σχολεία), ενώ σκυροστρώθηκε η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κατασκευάστηκαν τα πρώτα πεζοδρόμια στους κεντρικούς δρόμους, επεκτάθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο από το Μεσονήσι έως την πόλη της Φλώρινας και ιδρύθηκε ο νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός (1931). Μεταφέρθηκαν τα Δημοτικά Σφαγεία εκτός πόλης, ενισχύθηκε η υπάρχουσα ύδρευση της πόλης, καταβλήθηκε προσπάθεια μέσω μελετών για ηλεκτροφωτισμό της πόλης και σχεδιάστηκε η περιτείχιση του ποταμού σε όλο το μήκος του.
Ως υποστηρικτής των γραμμάτων και της μόρφωσης, μέσω Δήμου, προσφέρθηκαν χρήματα για την οικονομική στήριξη των σχολείων και την ανέγερση της Οικοκυρικής Σχολής. Με δικές του ενέργειες αναδασώθηκε το δασύλλιο του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ αργότερα το 1948, ως απλός πολίτης, διαμαρτύρεται εγγράφως και δημοσίως εγκαλώντας τους υπεύθυνους (Νομάρχη-Δήμαρχο-Δασάρχη), για την άκρατη και παράνομη ξύλευσή του (Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ Φλωρίνης, Αρ. Φύλλου 1118/27-03-1948). Πραγματοποίησε αγορά χώρου για αρχαιολογικές ανασκαφές.
Επίσης, συνετέλεσε στην έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Δημοτικού Νοσοκομείου Φλώρινας, δωρεά της Μοναστηριώτισσας Ελένης Θ. Δημητρίου, καθώς και για τον εξοπλισμό του με επιστημονικά όργανα εποχής. (1)
Στη διάρκεια της τετραετίας 1929 – 1934 τα σημαντικότερα από τα εκτελεσθέντα έργα και δαπάνες αφορούσαν:
- Οδοποιία
- Πεζοδρόμια
- Δημοτικό Νοσοκομείο
- Ύδρευση
- Δημοτικό Σφαγείο
- Ρυμοτομήσεις
- Πλατεία Ομονοίας
- Δημοτικό Φυτώριο
- Εισφορά υπέρ Οικοκυρικής Σχολής
- Αγορά καταβρεκτήρα
- Αγορά τόπου για αρχαιολογικές ανασκαφές
- Προκαταβολές για αγορά διαφόρων οικοπέδων
- Εισφορές υπέρ εκπαιδευτηρίων
- Σχολικά λουτρά
Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης
1. Ομιλία Κ. Ραπτόπουλου – Χατζηστεφάνου (20η Χορωδιακή Συνάντηση ΦΣΦΑ 9-11-2013)