Ο Γιάννης Δάντης και η Μικτή Χορωδία Κλασικής Μουσικής του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»
O κ. Αθανάσιος Τυρπένου, μέλος της χορωδίας του «Αριστοτέλη» την περίοδο 1976, γιος του Ευάγγελου Τυρπένου – ο οποίος υπήρξε μεγάλος «Αριστοτελικός», πρόεδρος για πολλά χρόνια του συλλόγου και με πάμπολλες θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο ως Γενικός Γραμματέας – είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει φωτογραφικό υλικό και κείμενο σχετικό με την περίοδο της θητείας του Γιάννη Δάντη ως μαέστρου στην Μικτή Χορωδία του Αριστοτέλη.
Τον ευχαριστούμε θερμά.
Η Μικτή Χορωδία Κλασικής Μουσικής ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης»
Μαέστρος: Γιάννης Δάντης
Ο Γιάννης Δάντης ίδρυσε το 1974 ή 1975 (δεν θυμάμαι με ακρίβεια) τη μεγάλη μικτή τετραφωνική χορωδία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» η οποία είχε ειδικό στόχο και ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο μόνο από απαιτητικά κλασικά και προκλασικά έργα διασκευασμένα από τον ίδιο για τετραφωνική χορωδία.
Ήταν πραγματικά ένα δύσκολο και πρωτοποριακό εγχείρημα για τα δεδομένα της εποχής εκείνης αλλά όλοι συμφωνήσαμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι πρόβες γίνονταν σε μια αίθουσα στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου ήταν τα ΕΛΤΑ (πάνω από το καφενείο) στην οδό Μεγαρόβου στην Πλατεία της Φλώρινας. Ήταν συστηματικές και για κάθε φωνή χωριστά, με ειδικά μαθήματα φωνητικής που απαιτούσε το ρεπερτόριο αλλά και με πραγματικό πάθος, αγάπη και άμεση ανταπόκριση από όλους μας για την όσο το δυνατό καλύτερη απόδοση της χορωδίας.
Με όλα αυτά ο Γιαννάκης, όπως τον φωνάζαμε, κατάφερε τελικά και πέτυχε η Φλώρινα και ο ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» να δώσει αρκετές συναυλίες στη Φλώρινα και σε διάφορες άλλες πόλεις αλλά και να συμμετάσχει σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Χορωδιών της Έδεσσας στα πλαίσια του οποίου είχαμε και την τύχη να τραγουδήσουμε μαζί με όλες τις υπόλοιπες χορωδίες που συμμετείχαν στο στάδιο της Έδεσσας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Μάντακα.
Το μεγάλο όμως επίτευγμα του Γιαννάκη και της χορωδίας του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» ήταν η συμμετοχή και η διάκρισή μας στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών με διεθνή συμμετοχή στο Hilton της Αθήνας το 1976 (1η φωτογραφία) αφού παρουσιάσαμε σε μια εξαιρετικά ποιοτική εκτέλεση τα παρακάτω τρία πολύ δύσκολα κλασικά έργα και πρωτοποριακά για ελληνική χορωδία:
- Το Χορωδιακό των Προσκυνητών (The Pilgrim’s chorus) από το έργο Tannhauser του Wagner
- Το Χορωδιακό (Hallelujah) από το Ορατόριο Messiah του Handel, και
- Το Ρομάντζο (K525-2nd mov. Romanze: Andante) από το έργο Eine Kleine Nachtmusik του Mozart
Θέλω να επισημάνω, ότι θυμάμαι πολύ καλά που μας έλεγε για το τελευταίο κομμάτι του Mozart ότι ο ίδιος το είχε γράψει και προσαρμόσει για τετραφωνική χορωδία με ελληνικούς στοίχους τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν είχε ποτέ άλλοτε γραφτεί για χορωδία αλλά και ότι δεν είχε τραγουδηθεί άλλη φορά ως χορωδιακό έργο.
Στο ρεπερτόριο της χορωδίας μας περιλαμβάνονταν και πολλά άλλα γνωστά και άγνωστα μουσικά κομμάτια της κλασικής και της προκλασικής περιόδου τους ακριβείς τίτλους των οποίων δεν μπορώ να θυμηθώ και για το λόγο αυτό δεν μπορώ να τους αναφέρω. Μάλιστα, απορώ πως κανένας από τους τότε αλλά και νυν υπάρχοντες χορωδούς δεν σας έδωσαν αυτές τις τόσο σημαντικές πληροφορίες που είμαι σίγουρος ότι εάν τους ρωτήσετε όλο και κάτι θυμηθούν ή ακόμα θα έχουν στοιχεία και άλλες λεπτομέρειες να σας πουν.
Επίσης, γνωρίζω ότι είχε γίνει και κάποια ηχογράφηση της χορωδίας και των κομματιών του ρεπερτορίου την οποία είχα αλλά καταστράφηκε και δεν πρόλαβα να τη μετατρέψω σε ψηφιακό ήχο αλλά κάποιος θα πρέπει να την έχει και πιθανότατα τα παιδιά του.
Στην 2η φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη Μικτή Κλασική Χορωδία από την εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του προηγούμενου κτιρίου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης» (σ. florinapast: του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου) για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή του.
Δρ Αθανάσιος Ε. Τυρπένου
DVM, MPhil, PhD Υγιεινολόγος τροφίμων
E-mail: sakistyr@otenet.gr
URL: www.aetyrpenou.gr
Συμπληρώνοντας το κείμενο του κ. Αθ. Τυρπένου παραθέτουμε, ύστερα από σχετική έρευνα που κάναμε στο αρχείο εκδηλώσεων του ΦΣΦΑ, τις χορωδιακές παραστάσεις στις οποίες μαέστρος υπήρξε ο αείμνηστος Γιάννης Δάν(τ)ης:
2-10-1976 Στην αίθουσα του Π.Κ. εδόθη συναυλία της χορωδίας Δ/νση Ιωάννου Δάνη
16-10-1976 Η χορωδία έλαβε μέρος στο Α’ Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών Δ/νση Ιωάννου Δάνη
27-2-1977 Στην αίθουσα του Π.Κ. εδόθη συναυλία της χορωδίας. Οι εισπράξεις για τον ακρωτηριασθέντα μαθητή από τη Βεύη Αναστάσιο Κατσιώρα. Δ/νση Ιωάννου Δάνη
24-3-1977 Στην πιο πάνω αίθουσα εδόθη συναυλία της χορωδίας. Δ/νση Ιωάννου Δάνη
14-5-1977 Στην αίθουσα Κοβενταρίου Κοζάνης εδόθη συναυλία της χορωδίας Δ/νση Ιωάννου Δάνη
15-5-1977 Στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» Γρεβενών εδόθη συναυλία της χορωδίας. Δ/νση Ιωάννου Δάνη
21-10-1977 Στην αίθουσα «Τερψιχόρη» Χίλτον η χορωδία έλαβε μέρος στο Β’ Φεστιβάλ χορωδιών Αθηνών. Δ/σνη Ιωάννου Δάνη
27-10-1977 Στην αίθουσα του Π.Κ. εδόθη συναυλία της χορωδίας Δ/νση Ιωάννη Δάνη
7-11-1978 Στην πιο πάνω αίθουσα εδόθη συναυλία της χορωδίας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της απελευθερώσεως της Φλωρίνης. Δ/νση Ιωάννου Δάνη
12-11-1978 Στην αίθουσα της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών εδόθη συναυλία της χορωδίας. Δ/νση Ιωάννου Δάνη
31-1-1981 Στην αίθουσα του Π.Κ. εδόθη συναυλία της χορωδίας Δ/νση Ιωάννου Δάνη
Σπύρος Παπαχαρίσης