O Παντελής Τριανταφύλλου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες ο Φλωρινιώτης μουσικός – μαέστρος Παντελής Τριανταφύλλου εμφανίζεται εν μέσω των μαθητών και μαθητριών διαφόρων τάξεων του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Είναι Ιούνιος του 1929 και βρίσκεται στο δεύτερο έτος της φοίτησής του στο Ωδείο.

Ο ίδιος στο έργο του «Η μουσική κίνηση στη Φλώρινα και η δράση των νέων της στα χρόνια 1912-1942» (Αριστοτέλης τ. 79-80, 1970) γράφει για την απόφασή του να σπουδάσει μουσική.

«Και τώρα ας έλθω στο προσωπικό μου θέμα για την τακτοποίησί μου στη ζωή. Όπως προηγουμένως ανέγραψα δεν μπόρεσα με την δουλειά που άνοιξα να πετύχω επαγγελματικά μια που η μανία μου κι όλες οι δυνάμεις μου είχαν στραφεί προς την μουσική.

Έτσι τον Σεπτέμβριο του 1927 παίρνω οριστική απόφασι διότι άλλη αναβολή δεν χωρούσε και φεύγω για την Θεσσαλονίκ όπου εγγράφομαι στο νεοσύστατο τότε Μακεδονικό Ωδείο. Παρηκολούθησα με αγάπη τα μαθήματα της μουσικής και πρόσθετα σ΄όλο το διάστημα της φοιτήσεώς μου, πιάνο και βιολί.

Τον Ιούλιο του 1930 ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πήρα το Πτυχίο. Έγινα επιτέλους μουσικός επαγγελματίας με διπλώματα αρμονίας, ενοργανώσεως, αντιστίξεως φωνής (Φούγκα) και με πτυχίο ωδικής του Υπουργείου Παιδείας».

Η εφημερίδα «Φωνή του Λαού» θα γράψει για το γεγονός:

«Διπλωματούχος Μουσικός

Προχθές εν Θεσσαλονίκη, ενώπιον μεγάλης Επιτροπής εκ Μουσικών έδωκε τα επί πτυχίω εξετάσεις του εις τα θεωρητικά μαθήματα ο κ. Παντελής Τριανταφύλλου, αριστεύσας και κριθείς επαινετικότατα παρά πάντων.

Η Φωνή του λαού συγχαίρουσα τω φίλω κ. Π. Τριανταφύλλου επί τη λήψει του πτυχίου του εύχεται όπως δια του διακρίνοντος αυτόν ζήλον, δώση νέαν ώθησιν εις την αρκούντως καλλιεργουμένην εν τη πόλη μας Μουσικήν, συντελών άμα να εξυψωθή η Φλώρινα καθ΄ άπασαν την Μακεδονίαν, και να καταλάβη πρωτεύουσαν μεταξύ των πόλεων αυτής θέσιν».

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »