Οι Άλκιμοι και τα Γλαρόπουλα Φλωρίνης το 1951
Ο Προσκοπισμός στην Φλώρινα ιδρύθηκε περί το 1917 από πλειάδα Φλωρινιωτών, από τους οποίους θυμόμαστε τον Αλκιβιάδη Παπαγεωργίου και Περικλή Μήτκα, και έδρασε θετικά επί πολλά χρόνια, κατά την λεγόμενη περίοδο του μεσοπολέμου, μέχρι το 1938, αν θυμόμαστε καλά, οπότε διαλύθηκε επί κυβερνήσεως Μεταξά. Με την διάλυση ορισμένα στελέχη του και απλοί πρόσκοποι, εντάχθηκαν στην τεταρταυγουστιανή Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (Ε.Ο.Ν.).
Η τελετή της διαλύσεως και η παράδοση της προσκοπικής σημαίας, έγινε σε συγκινησιακό κλίμα στο γυμναστήριο, νομίζουμε το 1938. Λίγο μήνες μετά την απελευθέρωσε της Φλωρίνης από τον ναζιστικό ζυγό, τον Μάρτιο του 1945, επανιδρύθηκε ο Προσκοπισμός στην Φλώρινα και μάλιστα παρέλασε ομάδες του στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Σε λίγο ιδρύθηκαν πέντε ομάδες με ισάριθμες περίπου Αγέλες Λυκόπουλων. Αργότερα ένας αρχηγός προσκόπων, νομίζουμε ότι ήταν ο Γεώργος Αναγνωστόπουλος, μαζί με μερικούς προσκόπους, πιθανόν δυσαρεστημένους από την τότε διοίκηση, αποσχίσθηκαν από τον Προσκοπισμό και ίδρυσαν την πρώτη ομάδα Αλκίμων, η οποία δραστηριοποιήθηκε για λίγα χρόνια και μετά αυτοδιαλύθηκε.
Τον Δεκέμβριο του 1970, όμως, επανιδρύθηκε ο Αλκιμισμός στην Φλώρινα, προφανώς προς αντιπερισπασμό προς τον Προσκοπισμό, όπως ελέγετο τότε. Μάλιστα η τελετή της επανιδρύσεώς του έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα, παρουσία όλων των πολιτικών, στρατιωτικών, δικαστικών και λοιπών αρχών του τόπου, στις 15 Δεκεμβρίου 1970 στο Πνευματικό Κέντρο. Κατά την τελετή, μίλησε ο τότε νομάρχης κ. Ιωάννης Βοϊλας, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Αλκιμισμού, ανακοίνωσε την ίδρυσή του στον νομό Φλωρίνης του Σώματος Ελλήνων Αλκίμων και επέδωσε τα διοριστήρια στον Περιφερειακό Διοικητή Γ. Δ. και στους παρ’ αυτώ επιτελείς, στα μέλη της Φιλάλκιμης Επιτροπής Νομού Φλωρίνης και τους ευχήθηκε “καλή επιτυχία”.
Η προσπάθεια λίγα χρόνια μετά ναυάγησε. Όλα τα παραπάνω τα γράψαμε με αφορμή την δημοσιευόμενη φωτογραφία, που μας την παρεχώρησε ευγενώς ο κάποτε Άλκιμος και πρώην ταχυδρομικός υπάλληλος κ. Σταύρος Γκατζούλης. Η φωτογραφία ελήφθη το 1951 πάνω στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονος.
Αναφέρουμε τα ονόματα όσων θυμάται και αναγνώρισε ο κ. Γκατζούλης: 1η σειρά από αριστερά: Άγνωστος, Σταυρέτης Αναστάσιος, Τόρκος Γεώργιος, άγνωστος, Κωτούλας Κων/νος, άγνωστος, άγνωστος, άγνωστος, Ζηβονίδης Νικόλαος (με το πηλίκιο), Γκατζούλης Σταύρος (Γλαρόπολο). 2η σειρά από αριστερά: Γλαρόπουλα: Τσαλακόπουλος Παναγιώτης, Τσάμης Κλείτος, Γκιλόπουλος Παντελής, Κούλης Γεώργιος, Βέϊκος Νικόλαος, Γκικόπουλος Βάσκος, Μέλλιος Στέφανος, άγνωστος. Τον κ. Σταύρο Γκατζούλη ευχαριστούμε θερμά.