Παντελής Τριανταφύλλου και Βασιλιάς Γεώργιος Β (Στάδιο Φλώρινας 25-6-1936)
Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |
Άλλη μια ιστορική φωτογραφία παρουσιάζει σήμερα το florinapast που συνδέεται με την δράση του μουσικού Παντελή Τριανταφύλλου.
Στην φωτογραφία η οποία έχει τραβηχτεί στο στάδιο της Φλώρινας στις 25 Ιουνίου 1936 βλέπουμε τον Παντελή Τριανταφύλλου (δεξιά) να αναφέρεται στον τότε Βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Β.
Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β ύστερα από το νόθο, όπως χαρακτηρίστηκε, δημοψήφισμα του Νοεμβρίου του 1935 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και από την Άνοιξη του 1936 ξεκινάει περιοδεία σε όλη την χώρα. Στις 24-25 Ιουνίου θα επισκέπτονταν και την Φλώρινα.
Ολόκληρη η πόλη κινητοποιείται, συγκαλούνται συσκέψεις προέδρων σωματείων, συλλόγων και οργανώσεων της πόλης για την επιτυχή υποδοχή.
Ο Παντελής Τριανταφύλλου την περίοδο αυτή είναι ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας η οποία ιδρύθηκε την 1-10-1935 ύστερα από την ένταξη και ενσωμάτωση των μελών της μπάντας του Μ.Σ.Φ. «Ορφεύς» στον Δήμο.
Ο ρόλος της μπάντας στην υποδοχή του Βασιλιά Γεωργίου Β κρίθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικός διότι θα έδινε τόνο και παλμό την ώρα της υποδοχής του Άνακτα.
Για την άψογη εμφάνιση της Φιλαρμονικής το δημοτικό συμβούλιο διαθέτει χρηματικό ποσό για την αγορά σκούρου μπλε μάλλινου υφάσματος από τα εργοστάσια της Νάουσας Λαναρά – Κύρτση και την ραφή 28 ομοιόμορφων στολών. Παράλληλα επισκευάζονται ορισμένα όργανα της μπάντας.
Ο Τριανταφύλλου ξεχωρίζει τα μουσικά κομμάτια που χρειάζονται για την υποδοχή, την επιθεώρηση του στρατού και τα εμβατήρια της παρελάσεως και ξεκινάει τις δοκιμές.
Στο σημείο αυτό αφήνουμε τον ίδιο τον Παντελή Τριανταφύλλου να περιγράψει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Η μουσική κίνηση στη Φλώρινα και η δράση των νέων της στα χρόνια 1912-1942» (Αριστοτέλης τ. 79-80, 1970), τις λεπτομέρειες της υποδοχής και να μας μεταφέρει το κλίμα:
«Η 24 Ιουνίου ήρθε. Η Φλώρινα ολοκάθαρη και γεμάτη χαρά πανηγυρίζει από την παραμονή την επίσκεψη του Βασιλέως μας.
Σπίτια, μαγαζιά είναι σημαιοστολισμένα με την γαλανόλευκη. Οι κάτοικοι ντυμένοι με τα γιορτινά τους γυρίζουν στους δρόμου απ΄το πρωί. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα και αναγγέλλουν την άφιξη του Βασιλέως. Οι εξώσται των σπιτιών απ΄όπου θα διέλθει ο Βασιλεύς είναι στολισμένοι με χαλιά και σημαιούλες. Έχουν και την φωτογραφία της Αυτού Μεγαλειότητος τριγυρισμένες με τα λουλούδια της εποχής.
Καταφθάνουν απ΄όλα τα χωριά με ό, τι μέσο είχαν στην διάθεσί τους οι γενναίοι μας ακρίται για να χειροκροτήσουν και ζητωκραυγάσουν τον ερχομό του καλού μας Βασιλιά μ’όλη την δύναμη της πονεμένης ψυχής των.
Ακριβώς στην ώρα που ωρίσθηκε όλοι ήσαν παρατεταγμένοι στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλεώς μας. Αρχές και Οργανώσεις.
Η φιλαρμονική του Δήμου παιανίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια διέσχισε από νωρίς όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως. Στο σταθμό παίρνει και αυτή τη θέσι της για απόδοσι τιμών. Κοντά και όχι σε μεγάλη απόστασι είναι η στρατιωτική μουσική του Β Σ. Στρατού, Λαρίσης με μια δύναμι λόχου.
Οι δρόμοι απ΄όπου θα διέλθη η Βασιλική πομπή είναι γεμάτοι από κόσμο που περιμένουν όλοι να χαιρετίσουν τον Βασιλιά.
Μόλις έφθασε η αμαξοστοιχία και στάθμευσε κανονικά και ακριβώς στο σημείο προς το κέντρο των τοπικών μας αρχών βγαίνει στο παράθυρο του ειδικού βαγονιού ο Βασιλεύς. Το πλήθος τον είδε και χειροκροτεί συνεχώς. Ξεσπά σε ουρανομήκεις ζητοκραυγάς. Οι μουσικές παιανίζουν το βασιλικό θούριο. Οι ζητωκραυγές συνεχίζονται με ακράτητο ενθουσιασμό.
Επηκολούθησε εμπνευσμένη προσφώνησις του Δημάρχου μας και ο Βασιλεύς συγκεκινημένος μετά την παραλαβή της ωραιοτάτης ανθοδέσμης χαιρετά δια χειραψίας αρχάς και εκπροσώπους συλλόγων και οργανώσεων.
Ο Βασιλεύς προχωρεί με το αργό και σταθερό του βήμα και χαιρετά το έξαλλο από ενθουσιασμό κοινό μας. Γυναίκες, γέροι, νέοι και παιδιά κλαίουν και πετούν στον αέρα τα μανδήλια των.
Περπατά υπερήφανα ο Άναξ πάνω στο τιμημένο χώμα της ηρωικής Φλωρίνης και επιβιβάζεται του αυτοκινήτου του.
Αποθέωσι πραγματική σ΄όλη την διαδρομή του απ΄τον σταθμό στη Νομαρχία και απ΄εκεί στην Οικοκυρική σχολή και έπειτα στο σπίτι του Εξάρχου όπου και διανυκτέρευσε. Το πρωί επιθεώρησε φυλάκια της μεθορίου μας.
Το απόγευμα όλοι στο στάδιο της πόλεως για να παρακολουθήσουν την μεγάλη παρέλασι στρατού, σχολείων και οργανώσεων ενώπιον του Βασιλέως όπως προέβλεπε το σχετικό πρόγραμμα.
Απ΄την κεντρική είσοδο του γηπέδου εμφανίζεται η Α.Μ. ο Βασιλεύς, κατέρχεται του αυτοκινήτου και με το αγέρωχο βάδισμά του προχωρεί και επιθεωρεί τα προς απόδοσιν τιμών τμήματα στρατού επευφημούμενος συνεχώς υπό του λαού.
Ο κόσμος αυτός που βρίσκεται στο στάδιό μας με φρενίτιδα ενθουσιασμού χειροκροτεί και συνεχώς ζητωκραυγάζει. Κατευθύνεται προς την εξέδρα ενώ συγχρόνως χαιρετά τα πλήθη.
Ο εξιστορών ειδοποιείται αμέσως υπό εντεταλμένου αξιωματικού ότι τα πάντα είναι έτοιμα και η παρέλασις θ΄αρχίση αμέσως.
Σαν αρχιμουσικός παίρνω την θέσι μου επικεφαλής της φιλαρμονικής. Τα παιδιά ντυμένα σικ με την καινούργια φορεσιά του έχουν την ωραιότερη εμφάνιση σε όλο το σύνολο. Δίδω το σύνθημα κι΄αρχίζει η μουσική να παίζει το Γαλλικό εμβατήριο Sambre Et Meuse, Celebre Chanson Patriotique. Μαρς αρκετά μεγάλο, δύσκολο με πολλά μέρη αλλά πολύ εκφραστικό και πομπώδες. Μόλις φθάσαμε στο δείκτη της παρελάσεως κεφαλή δεξιά και χαιρετώ στρατιωτικά. Οι θεαταί χειροκροτούν και φωνάζουν μπράβο. Εύγε σας.
Ο Βασιλεύς μας χαιρετά και αφήνω να προσπεράση η μουσική και το πρώτο τμήμα και με πλάγια στροφή καταλαμβάνει η μπάντα θέσι ακριβώς έμπροσθεν του Άνακτος.
Η μουσική συνεχίζει το ίδιο εμβατήριο που εντυπωσίασε απ. Την πρώτη στιγμή. Ο ρυθμός είναι υπέροχος και ο ενδεδειγμένος για την μεγάλη αυτή παρέλασι.
Τα παιδιά είναι χαρούμενα. Βλέπουν και αυτά ότι η απόδοσί τους είναι αρίστη. Όλοι είναι σε θαυμάσια φόρμα. Η παρέλασις με τον καιρόν του τελείωσε και γυρίζω να την κλείσω ξαναπερνώντας ενώπιον του Βασιλέως.
Με το ίδιο μαρς η μουσική περνά ενώπιον του Βασιλέως. Εγώ μένω σας ουραγός και χαιρετώ απ΄ τον δείκτη της παρελάσεως. Ανταποδίδει τον χαιρετισμόν ο Βασιλεύς και αμέσως ακούω την λέξι ελάτε. Ελάτε.
Ο Βασιλεύς κατέβηκε απ΄την εξέδρα και φωνάζει δυνατά διότι δεν άκουα καλά την φωνή του. Σας θέλω. Ελάτε κοντά μου. Τρέχω πράγματι τον πλησιάζω και χαιρετώ στρατιωτικά. Διατάξτε Μεγαλειότατε. Μ΄ ερωτά αμέσως ποιαι είναι η μουσική αυτή που διευθύνεται με τόση επιτυχία. Δίδω την αναφορά με όλη την συγκίνησί μου.
«Αρχιμουσικός Τριανταφύλλου Παντελής, λαμβάνω την τιμήν Μεγαλειότατε ν΄αναφέρω ότι η μουσική αυτή είναι του Δήμου Φλωρίνης».
Τα θερμά μου συγχαρητήρια και μου σφίγγει εγκάρδια το χέρι. Είμαι κατενθουσιασμένος απ΄την απόδοσίν της. Το μαρς ήταν εκπληκτικό στην εκτέλεσι. Χαιρετώ και φεύγω γεμάτος χαρά απ΄τα βασιλικά αυτά συγχαρητήρια που πήρα.
Την ίδια ακριβώς στιγμή ο κόσμος που παρηκολούθησε την ωραία αυτή ιστορική σκηνή ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Ο Βασιλεύς συνοδευόμενος υπό της ακολουθίας του απεχώρησε εκ του σταδίου επευφημούμενος διαρκώς απ, το πλήθος.
Το βράδυ της ιδίας αυτής ημέρας ο Δήμος παρέθεσε επίσημον δείπνον στον Άνακτα εις το εξοχικόν κέντρον «Ακρόπολις».
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε το Μαρς παρόμοιο του οποίου παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας στο στάδιο της πόλης στις 25/6/1936 στην διάρκεια της παρέλασης.
Σπύρος Παπαχαρίσης