25η Μαρτίου 1942 – Παρέλαση «Αριστοτελικών» στη διάρκεια της κατοχής
Μια φωτογραφία με ιδιαίτερη ιστορική σημασία – και επετειακή – παρουσιάζει το florinapast.
Είναι 25 Μαρτίου του 1942. Η πρώτη επέτειος της Παλιγγενεσίας κατά την διάρκεια της κατοχής. «Αριστοτελικοί» παρελαύνουν κρατώντας την ελληνική σημαία κάτω από το βλέμμα των Γερμανών και Βουλγάρων κατακτητών.
Ο Γεώργιος Μεγαλομάστορας*, στου οποίου το βιβλίο Φ.Σ. «Αριστοτέλης» – Στοιχεία για την ιστορία του – περίοδος 30.7.1941 – 23.8.1944 (Μελίσσια Αττικής, Οκτώβρης 1982) δημοσιεύεται η φωτογραφία, γράφει για τη συγκεκριμένη ημέρα:
«Ξημέρωσε και η 25η Μαρτίου 1942 ημέρα εθνικής γιορτής, αλλά και ήμερα σημαδιακή για τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, όπως φάνηκε αργότερα. Νωρίς το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου έκανε την συνηθισμένη για τις εθνικές γιορτές πρωινή της παρέλαση παιανίζοντας το εωθινό. Στην δοξολογία πού έγινε στην Μητρόπολη η εκκλησιαστική χορωδία έψαλλε το «δοξαστικό» και τα άλλα τροπάρια με την επιτυχία που είχε πάντοτε. Μόλις τελείωσε η δοξολογία και ενώ αρκετά μέλη της χορωδίας είχαν φύγει από την εκκλησία μου ήρθε μια τρελή ιδέα πού την ανακοίνωσα σε όσους βρίσκονταν ακόμα στον περίβολο της εκκλησίας με τα λόγια «παιδιά, σήμερα έχουμε την εθνική μας γιορτή, τί λέτε κάνουμε παρέλαση;» ΚΑΝΟΥΜΕ ήταν με ένα στόμα η απάντηση όλων. Βρίσκουμε λοιπόν μια ελληνική σημαία (από το ραφείο του Γιάννη Σαπουντζή λέει ο Φ. Γκίλος σε σχετικό δημοσίευμά του στο τεύχος 104-105 του περιοδικού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. Εγώ δεν θυμάμαι την λεπτομέρεια) και συντασσόμαστε πρόχειρα σε ένα τμήμα, μάλλον κατά δυάδες όπως φαίνεται στην ιστορική φωτογραφία πού τράβηξε ο χορωδός Αναστάσιος Κοντογιάννης.
Βάζουμε σημαιοφόρο τον Κώστα Παπαδάτο με παραστάτες τον ένα από τούς αδελφούς Παπαστεφάνου (μάλλον τον Θωμά) ενώ τον δεύτερο παραστάτη ούτε τον θυμάμαι ούτε φαίνεται στην φωτογραφία. Εγώ μπαίνω επί κεφαλής του τμήματος και με ακολουθούν οι υπόλοιποι, στην πρώτη δυάδα οι Περικλής Βόϊκος και Γιάννης Σαπουντζής, στην δεύτερη οι Καϊάφας και Παντελής Γεωργίου. Στο αριστερό του τμήματος τοποθετείται σαν διμοιρίτης ο Παντελής Τριαντάφυλλου. Επαναλαμβάνω πώς τα παραπάνω ονομαστικά στοιχεία προκύπτουν από την φωτογραφία. Στην μνήμη την δικιά μου ή κανενός άλλου δεν υπάρχει τίποτε το σχετικό, πράγμα πού και αυτό είναι μια τρανή απόδειξη ότι ή παρέλαση αυτή δεν ήταν προγραμματισμένη ούτε προσυζητημένη γιατί στην περίπτωση αυτή κάποιος θα θυμόταν κάποιες άλλες λεπτομέρειες και δεν θα είχαμε περιοριστεί στα στοιχεία της φωτογραφίας…
Το απόγευμα της 25.3.42 δόθηκε η προγραμματισμένη συναυλία της χορωδίας με καταπληκτική επιτυχία και ήταν η τελευταία πού δόθηκε με διεύθυνση του Τριαντάφυλλου γιατί τις υπόλοιπες τις διηύθυναν ο Μιχάλης Βόικος (μία μόνον στις 6.9.42) και όλες τις άλλες ο Θ. Θωμαΐδης μέχρι τον τραγικό απαγχονισμό».
Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης