Προσκοπικός αγώνας για τη 12η Φεβρουαρίου 1949
Η Μάχη της Φλωρίνης στις 12 Φεβρουαρίου 1949, όπως όλοι έχουν επισημάνει, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της ένοπλης σύγκρουσης. Η νικηφόρα έκβαση για τις κυβερνητικές δυνάμεις ανέτρεψε όλα τα σχέδια των ξενοκίνητων ανταρτών και ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία για το τέλος της εμφύλιας σύρραξης.
Θύματα πολλά. Τραγικά θύματα τα βιαίως «στρατευμένα» νιάτα της Νάουσας στις τάξεις των ενόπλων κομμουνιστών.
Σημαντικό στρατηγικό σημείο το ύψωμα 1033 καθώς δεσπόζει της πόλης. Σκληρές οι μάχες για την κυριαρχία του και με πολλά εκατέρωθεν θύματα. Στο 1033 βρήκε φρικτό θάνατο ο ήρωας Χαράλαμπος Καστρισιανάκης, αξιωματικός του Στρατού επιφορτισμένος με την υπεράσπιση του υψώματος.
Τα εθνικά στρατεύματα είχαν και την υποστήριξη των πολιτών της Φλώρινας, ιδιαίτερη δε ήταν η συμβολή των προσκόπων που με αυταπάρνηση είχαν αναλάβει τον εφοδιασμό των στρατιωτών αλλά και την μεταφορά των τραυματιών.
Η Φλώρινα τιμάει τους υπερασπιστές της πόλης στις 12 Φεβρουαρίου 1949, στρατευμένους και πολίτες, με εκδηλώσεις μνήμης και τέλεση μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών τους. Επί σειρά ετών, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, οι εκδηλώσεις ήταν επίσημες και περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, και παρέλαση.
Η Τοπική Εφορία Προσκόπων, για να τιμήσει την επέτειο, διοργάνωνε αγώνα ανωμάλου δρόμου με αφετηρία το ύψωμα 1033 και τερματισμό στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.
Οι πρόσκοποι που μετείχαν στον αγώνα, μετά το σήμα της εκκίνησης του αφέτη Θωμά Κωνσταντίνου, γνωστού ορειβάτη και εφόρου του ΕΟΣ Φλώρινας, έτρεχαν στο μονοπάτι και «έβγαιναν» στην Οικοκυρική Σχολή, κατευθύνονταν στον κύκλο στην είσοδο της πόλης και μετά, από τον κεντρικό, τερμάτιζαν στην τότε πλατεία Ομονοίας.
Για να τιμηθεί η κοινότητα Πρώτης, καθώς η σθεναρή και ηρωική αντίσταση των κατοίκων της ήταν καθοριστική στην εξέλιξη της μάχης, δύο χρονιές ο αγώνας είχε τερματισμό στην πλατεία του χωριού και οι δρομείς μετά την εκκίνηση από το 1033 ακολουθούσαν την διαδρομή από το μονοπάτι του Αγίου Μάρκου.
Επί τρεις συνεχόμενες χρονιές νικητής του αγώνα υπήρξε ο αθλητής και πρόσκοπος Στάθης Βογδάνος, γνωστός Φλωρινιώτης χιονοδρόμος με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχή σε Χειμερινές Ολυμπιάδες με τα εθνικά χρώματα.
Στην φωτογραφία μας, ο Στάθης Βογδάνος, νικητής του αγώνα του 1968 (ή 1969), με την προσκοπική στολή, πλησιάζει στον τερματισμό ακολουθούμενος από μοτοσυκλετιστή ενώ οι μαθητές που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο του κεντρικού δρόμου τον χειροκροτούν και τον ενθαρρύνουν.
Ο Στάθης Βογδάνος συμμετείχε και τις επόμενες χρονιές στον αγώνα αλλά εκτός συναγωνισμού.
Δημοσιεύθηκε στη “Φωνή της Φλωρίνης”, φύλλο 2809/8-2-2019