Τα σιδηρά συντάγματα του Νομού Φλώρινας

Γράφει ο Μίκης Κοντοτόλιος |

Όπως είναι γνωστόν, εσυνηθίζετο μέχρι την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην χώρα μας οι εκάστοτε στρατιωτικές μονάδες της να φέρουν, επί πλέον, και την ονομασία του γεωγραφικού διαμερίσματος, εις το οποίον είχαν την έδρα τους.

Κατά παρόμοιο τρόπο, υπηρετούσαν σε αυτές και όλοι, σχεδόν, οι αυτόχθονες επιστρατευμένοι.

Έτσι το 33ο Σύνταγμα Πεζικού είχε έδρα την Φλώρινα και ονομάζονταν το Σύνταγμα της Φλώρινας. Παρόμοια με τα 28ο και 90ο Συντάγματα Πεζικού Αμυνταίου Ν. Φλώρινας, εις τα οποία κατά την εποχή του 1939-1949 ηγείτο ο τότε Αντισυνταγματάρχης Πεζικού, Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο μετέπειτα νικητής της Μάχης της Φλώρινας (1949), Στρατηγός, ο επικαλούμενος «Παππούς».

Αυτές οι μονάδες που πρώτες έφεραν την νίκη, όχι μόνον στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, αλλά και στην Ευρώπη, κατέλαβαν την πρώτη πόλη πέρα από την ελληνική επικράτεια, την Κορυτσά (22-11-1940).

Η μοίρα των εν λόγω Συνταγμάτων επιφύλαξε την συμμετοχή τους στην γιγαντομαχία του πολέμου υπέρ βωμών και εστιών του 1940, όταν μετακινήθηκαν από την έδρα τους προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρικό εισβολέα κρατώντας τον καθηλωμένο ώσπου να φθάσουν οι επιστρατευμένες εφεδρείες.

Και ύστερα, ακολούθησαν τα ένδοξα πεδία των μαχών ? οι αυτόπτες μάρτυρες που δεν μπορούν να μιλήσουν για την γιγαντομαχία που έλαβε χώραν εις τα υψώματα Tαλίκ, στην Κορυτσά, στην Στενωπό της Κλεισούρας, στo Γκαρονί και το θρυλικό ύψωμα 731 το οποίο είχε γίνει «κρανίου τόπος» από την δράση του εχθρικού πυροβολικού και όταν τούτο σίγησε για ολίγο, ενώ ετοιμάζετο για την επίθεση, έβλεπαν όλοι έκπληκτοι να προβάλλουν και πάλι αντίσταση ως εκ θαύματος οι μορφές των Ελλήνων ηρώων.

Σε αυτούς τους άνδρες των Συνταγμάτων Πεζικού 33ου, 28ου και 90ου αφιερώνεται με ευγνωμοσύνη το ταπεινό αυτό σημείωμα.

Είναι ένα χρέος τιμής, αλλά και καμάρι μας – μια συνεισφορά για την εθνική μας αυτογνωσία.

Στην φωτογραφία: Τα στελέχη του επιτελείου Διοίκησης του 8ου Κέντρου Επιστράτευσης φωτογραφίζονται στην έδρα του Υποτομέα Βεύης μπροστά στο ηρώον της Κοινότητας Βεύης Ν. Φλώρινας, λίγο πριν από την μερική μυστική επιστράτευση που είχε γίνει στην Δυτική Μακεδονία, τον Αύγουστο του 1939.

Μίκης Κοντοτόλιος

Σημείωση: Ο συντάκτης του κειμένου εκφράζει την λύπη του για το γεγονός, κατά το οποίο δεν αναφέρονται τα ονόματα με λεπτομέρεια των εικονιζόμενων και τούτο γιατί: α) αφ΄ ενός μεν ότι δεν ευρίσκονται δυστυχώς σε εύκολη πρόσβαση τα ονόματα των περισσοτέρων και β) αφ΄ ετέρου θα ήταν άδικη η αναγραφή μόνον των γνωστών προσώπων.

Σχετικά:

  1. Δείτε ένα βίντεο παραγωγής του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου με θέμα: Τα Συντάγματα της Φλώρινας στο έπος του 1940
  2. Διαβάστε την ανάρτησή μας με θέμα: Οι πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου στη Φλώρινα, του Θεοδώρου Βόσδου
  3. Διαβάστε την έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τίτλο: Η Φλώρινα στο έπος του σαράντα – Ιστορία των σιδηρών Συνταγμάτων της

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »