Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας του 1925

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Η φωτογραφία μας προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Γ.I. Θεοδοσίου.

Στο αναμνηστικό ενσταντανέ φωτογραφίζονται ο Δήμαρχος Ιωάννης Θεοδοσίου με το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, με αφορμή την επέτειο κάποιου εορτασμού, εάν κρίνουμε από τον σημαιοστολισμό. Ο Ιωάννης Θεοδοσίου υπήρξε ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος Φλώρινας.

Έως και το 1925 οι Δήμαρχοι ήταν διορισμένοι. Από το βιβλίο του Γ. Περοβολάρη «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα», μεταφέρουμε τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 1925 – 1929.

Δήμαρχος (εκλογές)
Ιωάννης Θεοδοσίου

Δημοτικό Συμβούλιο
Στέφανος Λοκμάνης, Θεόδωρος Χρηστίδης, Θεόδωρος Μητσάρης, Αθανάσιος Λαλαγιάννης, Αθανάσιος Τσακίρης, Χρήστος Μηλώσης, Χρήστος Άλτας, Κλεόβουλος Ιατρόπουλος, Λάζαρος Ι. Γρούιος, Λάζαρος Πέιου, Πέτρος Χατζητάσης, Πέτρος Πατσούρης, Βόρις Τυρπένου, Γεώργιος Τσάπανος, Ευάγγελος Παπαδάμου, Φίλιππος Τεμέλκου, Νικόλαος Παναγιώτου, Βασίλειος Παρασκευα ϊδης. Κατά τα μέσα της περιόδου αυτής ορίσθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι (εκ των αναπληρωματικών) οι Ανδρέας Δασκαλάκης, Σταύρος Χατζηνάκος, Παντελής Μπογιατζής, Βασίλειος Σεντέτσης, Νικόλαος Χατζηλίας σε αναπλήρωση ισάριθμων που παραιτήθηκαν. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου από το 1928 ήταν ο Ανδρέας Δασκαλάκης.

Στις αρχές του 1929 παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ιωάννης Θεοδοσίου (καθώς υπέβαλλε υποψηφιότητα για Γερουσιαστής με τον Συνδυασμό του Λαϊκού Κόμματος)  και καθήκοντα Δημαρχούντος ανέλαβε ο α’ πάρεδρος Αναστάσιος Καραμπατάκης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των Γερουσιαστών είχαν ορισθεί για την Κυριακή 21 Απριλίου 1929. Τις Γερουσιαστικές έδρες της εκλογικής Περιφέρειας Φλώρινας κατέλαβαν τελικά οι υποψήφιοι του Κόμματος των Φιλελευθέρων (Ελευθερίου Βενιζέλου), Γεώργιος Τζώρτζης, Δικηγόρος Φλώρινας και Παντελής Π. Χρηστίδης, Δικηγόρος Καστοριάς.  Η εκλογική περιφέρεια Φλωρίνης περιλάμβανε τότε τους Νομούς Φλώρινας και Καστοριάς. Γερουσία ονομάστηκε το σώμα που ιδρύθηκε με το ελληνικό Σύνταγμα του 1927 ως δεύτερο νομοθετικό σώμα. Με καθολική ψηφοφορία εξελέγησαν από τον λαό 92 γερουσιαστές ενώ επιπλέον 18 εξελέγησαν από τα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών οργανώσεων και τα πνευματικά ιδρύματα. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 10 που εξέλεξε η βουλή, σύνολο 120. Τουλάχιστον τα 9/12 από τα μέλη της Γερουσίας εκλέγονταν από τον λαό, το 1/12 από τη Βουλή και τη Γερουσία σε κοινή συνεδρίαση στην αρχή κάθε Βουλευτικής περιόδου, ενώ τα υπόλοιπα 2/12 εκλέγονταν με βάση τον θεσμό της επαγγελματικής αντιπροσωπείας.

Συμπλήρωση (7/6/2020): Σύμφωνα με σχολιασμό του Σοφοκλή Κωτσόπουλου στην αντίστοιχη ανάρτηση της φωτογραφίας στο fb προκύπτει ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί το 1928. Ο δεύτερος καθήμενος από δεξιά είναι ο Γεώργιος Τσάπανος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας από το 1930 ενώ στα γόνατά του έχει τον γιο του Σοφοκλή Τσάπανο, ο οποίος και είναι παππούς του Σοφοκλή Κωτσόπουλου. Ευχαριστούμε!

Συμπλήρωση (21/6/2020): Παραθέτουμε άλλη μια φωτογραφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Φλώρινας όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Μακεδονικό Λεύκωμα του 1927.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »