Το Τμήμα Φλωρίνης του Ε.Ο.Σ. στο Βίτσι το 1940
Επιμέλεια: Σπύρος Παπαχαρίσης |
Το κείμενο της ανάρτησης που ακολουθεί είναι του αείμνηστου Γεωργίου Ιωαν. Θεοδοσίου, παλαιού προέδρου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», Δημάρχου Φλώρινας, συμβολαιογράφου, ιδρυτικού μέλους και προέδρου πολλών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης μας. Αφορά στην ορειβατική εκδρομή του Τμήματος Φλωρίνης του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου στην κορυφή Βιτσίου την Κυριακή 1η Ιουλίου 1940:
Το Τμήμα Φλωρίνης του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (Ε.Ο.Σ.) εις την κορυφή Βιτσίου (υψ. 2128 μ.) την Κυριακή 1η Ιουλίου 1940
Το 2ήμερο 30/6 και 1/7 του έτους 1940, το Τμήμα Φλωρίνης του Ε.Ο.Σ. πραγματοποίησε την ετήσια ορειβατική του εκδρομή εις το Βίτσι, με ανάβαση εις την κορυφή (υψ. 2128 μ.).
Εις την ως άνω εκδρομή έλαβαν μέρος 12 άτομα, τα εξής:
1) Μόδης Γεώργιος, Πρόεδρος του Τμήματος και αρχηγός της εκδρομής, 2) Θωμόπουλος Νικόλαος, 3) Κοέν Ιακώβ, 4) Μαρίντσογλου Γεώργιος (Τζωρτς), 5) Σλατίνας Μιχαήλ, 6) Πατσούρης Μιχαήλ, 7) Γιαννόπουλος Βασίλειος, 8) Βόικος Περικλής, 9) Δάφκος Παντελής, 10) Ραδίσης Περικλής, 11) Τυρπένου Δημήτριος και 12) Θεοδοσίου Γεώργιος. (υποφαινόμενος) και βενιαμίν της εκδρομής.
Από τους ανωτέρω οι έξη πρώτοι ήσαν τακτικά μέλη του Τμήματος Φλωρίνης και είχαν ανέβει πολλές φορές κατά το παρελθόν στο Βίτσι, ενώ οι άλλοι έξι, που δεν είμασταν μέλη του τμήματος ανεβαίναμε για πρώτη φορά στο Βίτσι.
Θέλοντας να περιγράψει κανείς με συντομία, την κατά γενική παραδοχή των παλαιών μελών (ορειβατών) του τμήματος Φλωρίνης του Ε.Ο.Σ., την ωραιότατη εκείνη εκδρομή, ανάβαση του 1940, θα πρέπει να τονίσει τα εξής κύρια σημεία:
Σάββατο, 30 Ιουνίου 1940
8.30 μ.μ. Αναχώρηση από Φλώρινα (Καφενείο Αίγλη) με τρία ταξί, ως τη γέφυρα της Τριανταφυλλιάς. Από εκεί πεζή σε μια ώρα περίπου άφιξη στο χωριό Τριανταφυλλιά, όπου και η διανυκτέρευση.
Κυριακή, 1 Ιουλίου 1940
1.05 πρωινή. Αναχώρηση από Τριανταφυλλιά και μετά πορεία τρεισήμισι ωρών, διερχόμενοι από τη γνωστή με το όνομα «Καρακώλη» τοποθεσία, άφιξη στην κορυφή Βιτσίου.
5.05 πρωινή. Απόλαυση ανατολής ηλίου. Παραμονή εις κορυφήν επί δίωρο περίπου, υπό σκανδαλωδώς ευνοϊκές συνθήκες. Πανοραμική θέα όλων των γύρω ορεινών συγκροτημάτων (Βόρας, Βέρμιο, Σινιάτσικο, Μάλι Μάδι, Τρικλάριο και Βαρνούς) και πέραν των συνόρων μας των ορεινών συγκροτημάτων Όριζα και Περιστέρι.
Ωσαύτως πανοραμική θέα όλων των λιμνών του Νομού μας (Αρνίσης, Πετρών, Χοιμαδίτιδος, Ζάζαρη, Μικρή Πρέσπα), ως και της λίμνης Καστοριάς.
7.30 π.μ. Αναχώρηση από την κορυφή και μετά πορείας μιάμισης ώρας άφιξη εις πηγή «Κλέτα», (υψ. 1800 μ.) όπου η ορειβατική συντροφιά θα περάσει ευχάριστα όλη την ημέρα της.
3.00 μ.μ. Αναχώρηση προς επιστροφή και μετά πορείας τρεισήμισι ωρών με διέλευση από το χωρίον Τριανταφυλλιά άφιξη εις την γέφυρα Τριανταφυλλιάς. Εκεί με δύο ταξί πλέον τα οποία θα έλθουν ύστερα από λίγη ώρα επιστροφή εις Φλώρινα, μόνο οκτώ ατόμων, δοθέντος ότι τέσσερεις από την ορειβατική συντροφιά, θα κατευθυνθούν εις Νυμφαίον μέσω Περικοπής, από την πηγή «Κλέτα».
Κλείνοντας την σύντομη αυτή περιγραφή της ανωτέρω εκδρομής του Ε.Ο.Σ. Φλωρίνης εις Βίτσι το έτος 1940, μπορώ να ισχυρισθώ, συγκρίνοντάς της με άλλες 10 παρόμοιες αναβάσεις, εκδρομές που πραγματοποίησα εις την κορυφή Βιτσίου, εκ των οποίων δύο με το Ορειβατικό Τμήμα του Αριστοτέλους (Ο.Τ.Α.) και οκτώ με το Τμήμας Ε.Ο.Σ. Φλωρίνης στην δεκαετία του ’50, ότι είναι αναμφισβήτητα, η ωραιότερη όλως ανεξαιρέτως των εκδρομών αναβάσεων του Τμήματος Φλωρίνης του Ε.Ο.Σ. εις το Βίτσι, λόγω επαναλαμβάνω των ιδανικών καιρικών συνθηκών του διημέρου εκείνου.
Τέλος σημειώνω ότι η φωτογραφία που δημοσιεύεται, ως και ωρισμένες άλλες, οφείλονται εις τον αείμνηστο Διευθυντή του Υποκαταστήματος Φλωρίνης της Εθνικής Τραπέζης Νικόλαο Θωμόπουλο.
Η δωδεκαμελής ορειβατική συντροφιά του Τμήματος Φλωρίνης του Ε.Ο.Σ. στην κορυφή Βιτσίου (υψ. 2128 μ.) την Κυριακή 1 Ιουλίου 1940.
Οι εικονιζόμενοι εξ αριστερών προς τα δεξιά:
Α. Όρθιοι:
Θωμόπουλος Νικόλαος, διευθυντής Υποκαταστήματος Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος, Βόικος Περικλής, τυπογράφος, βιβλιοπώλης, Ραδίσης Περικλής, έμπορος, Κοέν Ιάκωβος, υφασματέμπορος, Σλατίνας Μιχαήλ, αναφορογράφος, φοροτεχνικός, Πατσούρης Μιχαήλ, τυπογράφος, Τυρπένου Δημήτριος, ιδιωτικός υπάλληλος και Γιαννόπουλος Βασίλειος, κηροποιός, καφεπώλης.
Β. Καθιστοί:
Θεοδοσίου Γεώργιος, απόφοιτος Γυμνασίου (τότε), Δάφκος Παντελής, έμπορος ψιλικών, Μαρίντσογλου Γεώργιος, υπάλληλος ανταλλαξίμων και Μόδης Γεώργιος, δικηγόρος, πρόεδρος του τοπικού τμήματος και αρχηγός της εκδρομής.
Για την μεταφορά του κειμένου και την επιμέλεια: Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης